Sote-ryhmä linjaa, että vähintään 20 000 asukkaan kunta voi toimia perustason alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuukuntana. Perustason sote-palveluja ovat lähinnä nykyiset terveyskeskusten ja sosiaalitoimen palvelut.
Seuraava taso olisi ryhmän mukaan laaja perus- ja erityistaso eli sote-alue. Suomeen voi syntyä 20-30 tällaista sote-aluetta. Sote-ryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon (kok.) mukaan lopullinen sote-alueiden määrä riippuu kuntaliitosten määrästä ja siitä, kuinka vahvoja kuntia muodostuu.
Ryhmän mukaan uudistuksen lähtökohtana on, että sote-alue vastaa nykyisin sairaanhoitopiireille kuuluvista tehtävistä. Sairaanhoitopiirit lakkautettaisiin vuoden 2016 loppuun mennessä ja järjestämisvastuu siirtyisi sote-alueille.
Ryhmä linjaa, että maakunnan keskuskaupungin on toimittava sote-alueen vastuukuntana. Lisäksi vähintään noin 50 000 asukkaan työssäkäyntialueen keskuskunnat voivat toimia sote-alueen vastuukuntana tietyin ehdoin.
Jokainen sote-alue kuuluisi erityisvastuualueeseen eli ervaan, joita on viisi. Ervaa hallinnoitaisiin kuntayhtymänä, jonka jäseninä olisivat sote-alueet. Yliopistolliset sairaalat toimisivat myös jatkossa alueillaan erikoissairaanhoidon palveluja antavina sairaaloina. Sairaalat siirtyvät sote-alueen omistukseen. Erva voisi käytännössä toimia yliopistollista sairaalaa ylläpitävän sote-alueen yhteydessä.
Pikkukunnan tukeuduttava keskuskuntaan tai sote-alueeseen
Linjauksen mukaan alle 20 000 asukkaan kuntien on tukeuduttava lähimpään yli 20 000 asukkaan keskuskuntaan, joka järjestää palvelut vastuukuntaperiaatteella. Jos pieni kunta ei kuulu työssäkäyntialueeseen ja toiminnallista kokonaisuutta ei voi muodostaa, kunta kuuluu suoraan sote-alueeseen, joka järjestää kunnan tarvitsemat sote-palvelut.
Metropolialueen sote-palveluiden järjestämisestä päätetään erikseen.
Kunnat saavat ehdottaa sote-alueita
Alueiden muodostamisen kriteereistä kuullaan kuntia tämän vuoden marraskuussa.
Sote-ryhmän mukaan kunnat saavat itse ehdottaa sote-alueita, ja ehdotusten on oltava valtioneuvoston käytettävissä vuoden 2014 loppuun mennessä.
Varsinainen asetus on tarkoitus antaa vuoden 2015 aikana.
(MTV3)