MTV:n Haapala ihmettelee Sipilän toimintaa: Pääministerin tehtävä on pitää hallitus kasassa

5:54

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mukaan silloin ei ole kyse leikistä, jos pääministeri tekee jostain asiasta hallituskysymyksen.

Vielä on varhaista sanoa, kaatuuko hallitus sote-alueiden määrästä syntyneeseen kiistaan keskustan ja kokoomuksen välillä, mutta MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala kommentoi Seitsemän uutisissa, ettei hyvältä näytä.

– Pääministerin tehtävä on yleensä pitää hallitus kasassa, Haapala toteaa.

Kokoomus suostuisi taipumaan 12:een sote-alueeseen ja vetoaa vaatimuksessaan asiantuntijalausuntoihin. Keskusta pitää kuitenkin tiukasti kiinni 18 alueen mallista.

–  Kokoomus kokee, että kepu ajaessaan tätä 18 sotealueen mallia ajaa ikiaikaista haavettaan maakuntien Suomesta. Tällä mallilla se taatusti syntyisi ja kokoomus pelkää tätä.

– Kepussa on alettu pelätä, että hallitus tekee liian kokoomuslaista politiikkaa nyt kun mallissa on annettu periksi kokoomuksen yksityistämisvaatimuksille, Haapala taustoittaa porvaripuolueiden välistä kiistaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb on ilmoittanut aiemmin päivällä, että hallituksessa pysyminen tai siitä lähteminen täytyisi ratkaista lauantaisessa puoluevaltuuston kokouksessa, ja on pyytänyt Sipilältä lisäaikaa lopullisen päätöksen antamiseen.

Sipilä ei ole vielä ilmoittanut lisäajan myöntämisestä, mutta on kertonut pitävänsä aiheesta tiedotustilaisuuden klo 21.

– Jos Sipilä antaa lisäaikaa, niin kuin oletettavaa on, niin lauantaina ollaan viisaampia siinä asiassa.

Jos kokoomus lähtisi hallituksesta, alkaisi uuden hallituspohjan tunnustelu. Jos hallitukseen lähtisivät Kristillisdemokraatit ja RKP, pohja olisi heikko.

– Jos otettaisiin SDP mukaan, niin pohja olisi vahvempi, mutta Rinne on ilmoittanut, ettei SDP lähde hallitukseen ilman uusia vaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja