CMI:n asiantuntija Ukrainan rauhankonferenssista: Paljon jätettiin epäselväksi

Stubb kertoi Ukraina-rauhankonferenssin keskeisistä tuloksista: "Venäjä tuntee paineen" 17:55
Katso video: Presidentti Stubb kertoi mitä kaksipäiväisestä rauhankonferenssista jäi käteen.

Sveitsissä järjestetyssä Ukrainan rauhankonferenssissa ei viikonloppuna saavutettu selkeää yhteisymmärrystä siitä, miten keskustelu rauhasta tulevaisuudessa jatkuu, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vanhempi projektipäällikkö Mikko Patokallio

Hänen mukaansa se ei kuitenkaan tarkoita, että kokous olisi ollut pettymys.

– Kokous oli onnistunut siinä mielessä, että paikalle oli saatu suuri ja korkeatasoinen edustus eri maista ympäri maailman. Askelia otettiin eteenpäin, mutta vähemmän kuin ehkä odotettiin, Patokallio toteaa.

Patokallion mukaan kokouksen julkilausuman haasteena on, että hyvin paljon asioita jätettiin epäselväksi. Julkisuuteen ei tullut selkeää tietoa siitä, miten keskustelut käytännössä jatkuvat.

– Kokouksessa sovittiin, että jatkossa järjestetään työryhmiä, jotka jatkavat rauhantyön edistämistä. Niissä tehdään osasuunnitelmia rauhan eteen eri kysymyksistä. Vasta näiden työvaiheiden jälkeen saadaan sitten selvyys mahdollisesta uudesta kokouksesta, jossa Venäjäkin olisi paikalla.

Patokallio arvioi, että kokous selkeästi alleviivaa sitä, että rauhaprosessista on tulossa pitkä.

– Kokouksessa oli käyty keskusteluja siitä, että vasta ensi vuonna olisi vakavammat neuvottelut käynnissä, Patokallio toteaa.

Globaali etelä ei jaa lännen näkemystä

Patokallion mukaan on kiistatta päivänselvää, että Euroopan ulkopuolella konflikti nähdään edelleen hyvin eri tavalla. Ukrainan ja sen liittolaisten argumentit eivät näytä Patokallion mukaan tehoavan. Esimerkiksi Intian ja Brasilian tuki Ukrainalle ei ollut aivan sitä, mitä ennen kokousta odotettiin.

– Prosessia jatketaan hiljaisempana työnä, sillä selkeästi tarvitaan laajempaa vuoropuhelua. Venäjän kantojakin pyritään tuomaan keskusteluihin esiin, koska joillekin maille tämä on kynnyskysymys, Patokallio kertoo.

Keskeistä on Patokallion mukaan nyt se, että luodaan yhteyksiä molempiin osapuoliin ja valmistellaan ongelmakysymysten ratkaisua. Tämä mahdollistaa neuvottelujen aloittamisen nopeasti sitten, kun niiden aika koittaa.

Lue myös:

    Uusimmat