Rauhantutkimusinstituutti erittäin huolissaan: Valtava määrä ydinkärkiä korkeassa toimintavalmiudessa

Venäjä pullistelee ohjuksellaan – voi varustaa ydinkärjellä 1:15
Venäjä pullistelee ohjuksellaan – voi varustaa ydinkärjellä (20.10.2023)

Kiinalla saattaa nyt olla enimmäistä kertaa rauhan aikana pieni määrä ydinkärkiä korkeassa toimintavalmiudessa ohjuksiin sijoitettuna, kertoo Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (Sipri).

– Kiina laajentaa ydinasearsenaaliaan nopeammin kuin mikään muu valtio, arvioi joukkotuhoaseohjelman tutkija Hans M. Kristensen tiedotteessa.

Siprin vuosikirjassa esitetyn arvion mukaan Kiinan ydinasearsenaali kasvoi vuoden 2023 aikana 410 taistelukärjestä 500:aan, ja kasvun arvioidaan jatkuvan.

Siprin arvion mukaan Kiinalla voisi mahdollisesti olla vuosikymmenen vaihteessa vähintään yhtä paljon mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia kuin Venäjällä tai Yhdysvalloilla. Kiinan ydinkärkivarastojen odotetaan kuitenkin pysyvän edelleen paljon pienempänä kuin näillä kahdella maalla.

Venäjän tai Yhdysvaltojen hallussa on lähes 90 prosenttia kaikista ydinaseista. Myös lähes kaikki korkeassa toimintavalmiudessa olevat ydinkärjet kuuluvat Venäjälle tai Yhdysvalloille.

Ydinasearsenaalia modernisoitiin

Ydinaseita on yhteensä yhdeksällä maalla: Yhdysvalloilla, Venäjällä, Britannialla, Ranskalla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla, Pohjois-Korealla ja Israelilla.

Kaikki ydinasevaltiot jatkoivat Siprin mukaan vuonna 2023 ydinasearsenaalinsa modernisointia, ja moni niistä otti käyttöön uusia ydinaseilla varustettuja tai ydinaseyhteensopivia asejärjestelmiä.

– Vaikka ydinkärkien kokonaismäärä maailmassa jatkaa laskuaan, kun kylmän sodan aikaisia aseita vähitellen hajotetaan, valitettavasti operationaalisten ydinkärkien määrä kasvaa edelleen vuositasolla, sanoo Siprin johtaja Dan Smith tiedotteessa.

– Tämä suuntaus näyttää todennäköisesti jatkuvan ja luultavasti kiihtyvän tulevina vuosina ja on erittäin huolestuttava.

Tammikuussa 2024 maailmassa oli Siprin arvion mukaan noin 12 000 ydinkärkeä, joista vajaat 9 600 oli asevoimien varastoissa potentiaalista käyttöä varten. Ohjuksiin ja lentokoneisiin oli sijoitettuna noin 3 900 ydinkärkeä, joista korkeassa toimintavalmiudessa oli 2 100.

Tältä näyttää Naton ydinasepelote 3:54
Tältä näyttää Naton ydinasepelote.

Lue myös:

    Uusimmat