Mainos

Sosialistit yllätysvoittoon Unkarin vaalien ensimmäisellä kierroksella

Unkarin vaalien ensimmäisen kierroksen voittaja oli ennakkoarvioiden vastaisesti sosialistipuolue (MSZP), joka sai 41,3 prosenttia annetuista äänistä. Se lähtee näin vajaan prosenttiyksikön johdossa vaalien toiselle kierrokselle, sillä pääministeri Viktor Orbanin oikeistolainen Fidesz-puolue sai taakseen 40,3 prosentin tuen.

Kolmantena puolueena äänikynnyksen ylitti vasemmistolainen vapaiden demokraattien liitto (SZDSZ), joka sai runsaan kuuden prosentin tuen. Puolueen uskotaan liittoutuvan toisella kierroksella sosialistien kanssa. Jos sosialistien johtaja Peter Medgyessy päättää yhteistyöstä SZDSZ:n kanssa, puolueet voivat yhdessä sopia ehdokasasettelusta niin, että Fideszin asema vaikeutuu.

Äärioikeistolainen oikeuden ja elämän puolue (MIEP) ei onnistunut sunnuntain vaaleissa ylittämään vaadittavaa viiden prosentin äänikynnystä.

"Historiallinen tulos"

Politiikan tutkijan Tamas Fritzin mukaan sunnuntain vaalin tulos tullaan muistamaan vedenjakajana Unkarin kommunismin jälkeisessä historiassa.

-Unkarin demokratian perusteet on luotu näissä vaaleissa. Maahan on kehittynyt kaksi voimakasta poliittista blokkia joista kumpi tahansa voi voittaa seuraavat vaalit, Fritz pohti. Tuloksen katsottiin myös merkittävästi auttavan Unkarin toiveita olla mukana EU:n laajentumisen ykkösvaiheessa, sillä EU ei olisi katsellut suopeasti äärioikeiston mahdollista mukanaoloa maan hallinnossa.

Unkarin pörssi reagoi vaalitulokseen erittäin suotuisasti. Pörssikursseja kuvaava BUX-indeksi nousi maanantaina aamupäivällä vuoden korkeimpaan lukemaansa.

Vaalitaktiikalla suuri merkitys

Unkarin vaalijärjestelmä on hyvin monimutkainen, eikä yksikään asiantuntija uskalla panna päätään pölkylle kummankaan pääpuolueen voiton puolesta. Lopullinen tulos riippuu äänestysvilkkaudesta ja siitä, miten uskollisesti äänestäjät pysyvät sunnuntaisessa kannassaan.

Ensimmäinen kierros oli nyky-Unkarin historian vilkkain; peräti 71 prosentti äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla. Myös vaalitaktiikalla on toisella kierrokselle suuri merkitys. Etulyöntiasema on nyt sosialisteilla, joilla on luonnollinen vaalikumppani, SZDSZ.

(MTV3-STT-REUTERS-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.