Mainos

Sosialistit nousemassa paikallisvaltaan Ranskassa

Paikallistason valta on vaihtumassa Ranskan tämänpäiväisissä kuntavaaleissa.

Tämänpäiväisissä vaaleissa valitaan myös uudet kaupungin- ja kunnanjohtajat. Ovensyykyselyt kertoivat sosialistien saavan Pariisissa suurimman äänisaaliin.

Presidentti Jacques Chiracin RPR-puolue on johtanut Pariisia vuodesta 1977. Sosialistit pääsisivät voittaessaan valtaan Pariisissa ensi kertaa yli sataan vuoteen. Ennakkosuosikki Pariisin kaupunginjohtajaksi oli sosialistien vielä vuosi sitten täysin tuntematon Bertrand Delanoe.

-Vaalipäivänä ei anneta lausuntoja. Antaa äänestäjien tehdä kuten he tahtovat, Delanoe sanoi antaessaan oman äänensä. Ovensyykyselyiden perusteella hänen valintansa näytti varmistuneen. Kyselyiden mukaan vasemmisto ja vihreät saisivat kaikkiaan 48 prosenttia äänistä oikeistopuolueiden 41:ää vastaan.

Pariisin kaupunginjohtajan virka oli aikoinaan ponnahduslauta presidentti Chiracin poliittiselle uralle. Nykyinen kaupunginjohtaja Jean Tiberi on riippumattoman oikeistoryhmän ehdokkaana. Oikeistoa on syytetty korruptiosta ja vallan väärinkäytöksistä, ja etääntyäkseen epäselvyyksistä RPR ei enää huolinut Tiberiä ehdokkaakseen.

Sosialistit vahvoilla monissa kaupungeissa

Pariisin vaalitulos on avainasemassa Ranskan kuntavaaleissa, jotka pidetään kahdessa erässä. Monien muidenkin tärkeiden kaupunkien, kuten Toulousen ja Lyonin, ennustetaan kallistuvan vasemmalle. Vaalien toinen kierros pidetään 18. maaliskuuta. Ranskaan on myös tulossa runsaasti lisää naiskunnanvaltuutettuja.

Uusi laki määrää, että puolueilla on pienimpiä kuntia lukuunottamatta oltava yhtä monta mies- ja naisehdokasta. Paikallisvaalien oletetaan ennakoivan ensi vuoden parlamenttivaalien tuloksia. Äänioikeutettuja on noin 40 miljoonaa. Huonosta säästä huolimatta äänestysprosentti nousi korkeaksi. Pariisissa vilkkaus oli selvästi nousemassa edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.