Sosiaalisen terveyden sivuuttaminen on aikapommi

Senioriliikkeen puheenjohtaja, professori Sirkka-Liisa Kivelä pitää vakavana puutteena sitä, ettei terveydenhoidossa oteta huomioon sosiaalisen terveyden näkökulmaa.

Sosiaalisen terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäminen on yksin asuvien, kotihoidossa olevien ikäihmisten kannalta elintärkeää. Sirkka-Liisa Kivelä kritisoi nykyistä käytäntöä, jossa ikäihmisille nakataan ruoka ja lääkkeet − ja siihen apu jääkin.

− Heiltä käydään kysymässä ainoastaan fyysistä vointia, kun pitäisi ottaa myös sosiaalisen terveyden näkökulma huomioon. Jo hoitosuunnitelmaan pitäisi kirjata, miten sosiaalista terveyttä edistetään.

Kivelän mielestä terveyden- ja sosiaalihuollon pitäisi tehdä yhteistyötä seurakunnan ja erilaisten järjestöjen kanssa. Ikäihmisille tulisi olla tarjolla esimerkiksi ryhmätoimintaa.

− Kyseessä on aikapommi, josta ei ole edes keskusteltu. Jos sosiaalinen terveys sivuutetaan, siitä seuraa fyysisen kunnon romahdus ja masennus. Muistisairaiden kohdalla sairaus etenee nopeasti.

− Muistisairaat, alkoholisoituneet, fyysisesti huonokuntoiset ja yksin asuvat iäkkäät ihmiset ovat tulossa pommina ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, Kivelä kuvaa laiminlyöntien vaikutuksia.

Laiminlöydyt vanhukset

Kivelällä on kertoa tilanteen vakavuudesta konkreettisia esimerkkejä. Eräs tuttava kertoi noin 90-vuotiaasta äidistään, joka jäi leskeytymisen jälkeen asumaan yksin. Pää hänellä on yhä täysin terävä, mutta yksinäisyys on johtanut alkoholismiin.

− Toinen tuttava sanoi, että kun hän menee äitinsä luo, siellä on jääkaapissa homehtuneita, syömättömiä ruokia. Äiti on laihtunut, eikä kukaan selvitä sitä, ettei hän syö, Kivelä pahoittelee.

Hyvä ystäväverkosto auttaa

Kivelä näkee työnsä kautta jatkuvasti vanhustenhuollon epäkohtia. Omaa ikääntymistään hän on pohtinut jo hyvissä ajoin.

− Näen keskeisenä asiana sen, että etenkin työiän loppupuolella pitää hankkia hyvä ystäväverkosto. Ystäviä, joihin voi luottaa ja jotka tukevat toinen toisiaan.

Arjen tukea tarjoaa myös ryhmäasuminen, jonka Kivelä näkee hyvänä vaihtoehtona ikääntyville. Myös uusille vaihtoehdoille, kuten "kortteliklubitoiminnalle", on tarvetta.

− Kortteliklubitoiminta voisi toteutua yhdessä kuntien ja seurakuntien kanssa. Yksityisyrittäjä järjestäisi ateriat ja palvelut, joiden pariin on helppo hakeutua, Kivelä ehdottaa.

Sirkka-Liisa Kivelä pähkinänkuoressa

- Turun yliopiston yleislääketieteen professori.

- Toimii aktiivisesti asiantuntijana vanhustenhoidosta käydyssä julkisessa keskustelussa.

- Julkaissut yli 400 tieteellistä alkuperäisjulkaisua sekä lukuisia yleistajuisia ja oppikirja-artikkeleita.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat