Antti Heikkilä: Vanhusten lääkitsemisessä pitäisi käyttää tiukkaa harkintaa

Vanhusten ylilääkitseminen on noussut viime vuosina suurennuslasin alle. Lääkäri Antti Heikkilän mielestä ongelma ei ole niinkään tahallisessa toiminnassa vaan tiedonpuutteessa.

Moni vanhus nauttii päivittäin kuvainnollisesti, ellei lähes kirjaimellisesti "kourallisen lääkkeitä". Lääkäri Antti Heikkilä ei näe, että taustalla olisi lääkäreiden taholta niin sanottu paha tahto, vaan ennemmin tiedon ja osaamisen puute.

− Vanhuksilla lääkkeiden sietokyky on yleisesti huomattavasti alhaisempi kuin muulla väestöllä. He reagoivat valmisteisiin herkästi. Siksi lääkkeiden määrääminen vaatii ammattitaitoa.

− Kun lukee kirjoituksia maailmalta, niin kaikki painottavat, että geriatrian osaamista pitäisi lisätä, Heikkilä sanoo.

Geriatria tarkoittaa lääketieteen erikoisalaa, joka keskittyy ikääntymiseen ja ikäihmisten kokonaisvaltaiseen hoitoon.

− Tämän alan osaajia tarvitaan lisää, myös meillä Suomessa.

Tasapaino muilla keinoin

Kun Heikkilä aloitti uransa, alalla ei ollut kunnollista seurantaa lääkkeiden suhteen. Nykyinen lääketiede on Heikkilän mukaan johtanut siihen, että ongelmat yritetään ratkaista pilleripurkilla. Tämä johtaa auttamatta ylilääkitsemiseen.

− On tutkimuksia, jotka näyttävät, että vanhusten lääkitseminen on turhaa. Lääkkeissä pitäisi käyttää todella tiukkaa harkintaa. Erityisesti sydän- ja verenpainelääkkeet sekä mielen alueen lääkkeet pitäisi miettiä tarkkaan.

Heikkilä korostaa, että tasapaino tulisi löytää muilla keinoin.

− Huono ravinto, erityisesti eläinrasvan puute, on yksi tekijä, joka aiheuttaa laitoksissa ongelmia, eläinrasvojen puolestapuhuja sanoo.

Toisen ongelman muodostaa se, että erilaisia levottomuuksia hoidetaan helposti lääkkeillä. Tässä kohtaa puuttuu ymmärrys siitä, että asiat voivat olla yksinkertaisia.

− Olen nähnyt tapauksia, joissa potilas on levoton siksi, että hänellä on ulosteet alla. Jos perushoito ei toimi kunnolla, se voi helposti johtaa lääkekierteeseen, Heikkilä varoittaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja