Sosiaalipsykologi: Älä rakenna itsetuntoasi pelkän ulkonäön varaan

Ulkonäköpaineet ohjaavat tänä päivänä monen elämää ja tämän myötä moni sitoo oman itsetuntonsa siihen, kuinka tyytyväinen on omaan ulkonäköönsä. Sosiaalipsykologin mukaan olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että oma itsetunto rakennettaisiin aivan muiden asioiden varaan.

Sosiaalipsykologi Maarit Valtari kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä huomanneensa ulkonäkökeskeisen ajattelun kasvaneen viime vuosina entisestään. Valtarin mukaan etenkin nuoret kiinnittävät tänä päivänä itsetuntonsa kustannuksella liikaa huomiota ulkonäköönsä.

– Mielestäni olisi paljon hyödyllisempää, jos ihmiset pyrkisivät sitomaan oman itsetuntonsa johonkin muuhun kuin ulkonäköön, Valtari toteaa

Valtari uskoo, että oman itsetunnon rakentaminen esimerkiksi sivistyksen varaan poistaisi monelta nuorelta turhia paineita.

– Olisi joku muu päämäärä kuin se ulkonäkö. Se on minusta kauhean vaarallista, että se sidotaan ulkonäköön, Valtari toteaa.

Ulkonäköpaineet ajavat monet tänä päivänä hakeutumaan kauneusleikkauksiin. Valtari toivoisi, että etenkin nuorille tehtäisiin tulevaisuudessa entistä selvemmäksi, millaisia riskejä leikkauksiin ja muihin kauneuskirurgisiin toimenpiteisiin liittyy.

– Jos jollain tavalla saisi nuoret ymmärtämään ne riskit. Jos on elämän alussa, niin ei kannattaisi alkaa ruiskuttamaan tai tekemään huulien täytteitä ja kaikkia, koska niiden pitkäaikaisvaikutteista ei tiedetä, Valtari toteaa.

Maarit Valtari vieraili Huomenta Suomessa 14.4.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat