Mainos

Soneran hallitus remonttiin

Soneran hallitus uusiutuu lähes kokonaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen käytti valtio-isännän ääntä Soneran tämänpäiväisessä yhtiökokouksessa ja sai värikästä kokousta odottaneetkin yllätetyksi linjauksillaan. Hallituksen päätoiminen puheenjohtaja Markku Talonen ja yhtä lukuunottamatta koko muu hallitus pistettiin äänestyksittä syrjään. Uudeksi puheenjohtajaksi nousi Hackmanin toimitusjohtaja Tapio Hintikka.
Soneran nykyiseen hallitukseen kuuluvat Markku Talonen (puheenjohtaja), Liisa Joronen (varapuheenjohtaja), Kalevi Alestalo, Jussi Länsiö, Reijo Sulonen, Tapio Vaahtokari ja Kari Vilkman.

Kokouksen jälkeen Heinonen korosti, että uudesta hallituksesta haluttiin mahdollisimman vahva. Valitut ovat liikkeenjohdon ammattilaisia tai asiantuntijoita. Lisäksi Heinonen antoi valtion tuen yhtiön hallintoneuvoston lakkauttamiselle. Kiistellyn optio-ohjelman kaatamisesta Heinonen oli ilmoittanut jo ennakkoon. Pienomistajat antoivat raikuvat aplodit Heinoselle. Sitä ennen he olivat ehtineet arvostella niin Soneran johtoa kuin valtio-omistajan toimia yhtiön omistajana.

Uuden hallituksen on ratkaistava toimitusjohtaja Kaj-Erik Relanderin asema. Hänelle on osoitettava hallituksen täysi tuki tai ovea. Heinonen ei Relanderin asemaan ottanut kantaa, vaan sanoi sen kuuluvan hallitukselle.

Erityisesti pienomistajat ovat arvostelleet Relanderia niin kalliista matkapuhelininvestoinneista Eurooppaan kuin Soneran kurssin romahduksesta. Lisäksi häntä on arvosteltu puutteellisista johtajan taidoista. Kokouksen jälkeen sen teki vanhan hallituksen jäsen toimitusjohtaja Liisa Joronen.

Analyytikot: hallintoneuvoston lakkauttaminen tervettä


Soneran hallintoneuvoston lakkauttaminen on telealaa seuraavien analyytikoiden mielestä tervettä. Uutiset Soneran hallintoneuvoston lakkauttamisesta ja hallituksen uusimisesta eivät analyytikoiden mielestä olleet sinällään dramaattisia uutisia. Soneran kohdalla henkilövalintoja tärkeämpi asia on analyytikoiden mielestä, kuinka yhtiö selviää kolmannen sukupolven matkaviestinnän sitoumuksistaan etenkin Saksassa.

Soneran korolliset nettovelat olivat viime vuoden lopussa noin 33,5 miljardia markkaa. STT:n haastattelemien analyytikoiden mielestä hallintoneuvoston olemassaolo Soneran kaltaisessa yhtiössä oli kyseenalaista, koska hallintoneuvosto koostui poliitikoista eikä ammattilaisista. Analyytikoiden mukaan oli vaikea perustella, miksi pörssiyhtiössä piti olla hallintoneuvosto.

Yksittäisiä henkilövalintoja enemmän osakemarkkinoita kiinnosti, miten yleensä eurooppalainen operaattorikenttä pärjää. Erityisesti analyytikoita askarruttaa, mikä on kolmannen sukupolven matkaviestinten toimintamalli ja kannattavuus. Yhtiön hallituksen vaihtaminen on analyytikoiden mukaan lähinnä pyrkimys uudistaa yhtiön ilmapiiriä.

Hallituksen rooli missä tahansa yhtiössä on antaa suuntaviivat strategialle ja liiketoiminnan kehittämiseen. Nyt hallitukseen valittiin Soneran kuluttajatuotepuolen asiantuntijoita ja siten asia voidaan nähdä täysin loogisena. Tähän saakka Soneran hallitustyöskentely ei ole vaikuttanut toimivalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.