Sokea lääkäri ajoi hämmästyttävän kovan ajan legendaarisella radalla – kieltäytyi automaattivaihteisesta autosta

4:08
Sokea mies hyppäsi urheiluauton rattiin – kova kierrosaika Top Gearin testiradalla.

Näkövamma ei ole este edes rata-autoilulle.

Amit Patel sokeutui kuusi vuotta sitten täysin yllättäen.

Patel, joka on koulutukseltaan lääkäri, on ajanut työkseen myös ambulanssia. Hän on tottunut ajamaan lujaa ja käsittelemään autoja haastavissakin tilanteissa.

Toyota tarjosi Patelille mahdollisuutta hypätä pienen, mutta pippurisen GT86:n ratin taakse televisiosta tutun auto-ohjelman, Top Gearin, legendaarisella testiradalla.

– Siitä on noin kuusi vuotta, kun olen viimeksi ollut ratin takana, mutta se on jännittävää, miten nopeasti asiat muistuvat mieleen. Moottorin ääni, vaihteiden vaihtaminen, kytkimen käyttö ja jarruttaminen, Patel luettelee.

– Mutta se ajaminen. Ja se, ettet tiedä, minne ajat. Se on se hurjin juttu.

Kova aika näkevällekin kuskille

Patel sai kouluttajakseen Mark Watkinsin, jolla on runsaasti kokemusta näkövammaisten ajokoulutuksesta rataolosuhteissa.

– Amit on luonnonlahjakkuus ratissa. Se, mikä teki minuun isoimman vaikutuksen, oli se, miten tasaisesti hän ajoi, Watkins sanoo.

Pelkääjän paikalla istunut Watkins opasti Patelia todella tarkkaan koko suorituksen ajan. Auton ainoa ratti ja ainoat polkimet olivat Patelin hallinnassa.

Patel otti tuntumaa rataan Toyota Yariksella ennen 200-hevosvoimaisen GT86:n rattiin hyppäämistä. Hänen nopein aikansa, 1:46.58, yllätti kaikki.

Suositussa Top Gear -ohjelmassa on tätä nykyä "Tähti kohtuullisen nopeassa autossa" -osio, jossa vierailevat tähdet kellottavat mahdollisimman kovan ajan samaisella testiradalla ja tasan samalla autolla, jolla Patel ajoi.

Patelin aika oli Toyotan mukaan kaikkien aikojen viidenneksi nopein. Ei huonosti sokealta mieheltä, joka kaiken lisäksi kieltäytyi automaattivaihteisesta autosta. Eikä tule unohtaa, ettei Patel ollut autossa yksin.

– Tulen aina olemaan sokea, mutta en herää aamuisin sitä murehtien. Pusken vain eteenpäin. Niin on helppo sanoa nyt, mutta viisi vuotta sitten ei ollut.

Patel jakoi tunnustusta Watkinsin lisäksi myös vaimolleen ja pienelle pojalleen.

– Minulla on ihana vaimo, joka on auttanut ja motivoinut minua, kun olen sitä tarvinnut. Meillä on myös mahtava 2,5-vuotias poika. Näen hänen hymynsä mielessäni ja toivon hänen olevan ylpeä isästään.

Lähde: Toyota

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja