Sointu Borg ja hänen autistinen pikkuveljensä Topi ihastuttavat koskettavilla keskusteluillaan: "Ei huolta sisko"

Esikoiskirjansa julkaissut Sointu Borg provosoi laskelmoivasti: "En kannusta anarkiaan keskisormet pystyssä ja tissit paljaana" 8:23
Esikoiskirjansa julkaissut Sointu Borg provosoi laskelmoivasti: "En kannusta anarkiaan keskisormet pystyssä ja tissit paljaana"

Sointu Borgin pikkuveli Topi Borg on yksi Ylen Kirjolla-sarjan neljästä päähenkilöstä.

Diili-voittaja ja yrittäjä Sointu Borg ja hänen veljensä Topi Borg nähtiin maanantaina Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa, jossa käsiteltiin autismia. Topi Borg on yksi päähenkilöistä Ylen Kirjolla-sarjassa, jossa kuvataan autismin kirjolla elävien ja heidän läheistensä elämää. Autismi ilmenee todella yksilöllisesti ja sen kirjo on erittäin laaja.

Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa Borgin sisarukset kertoivat muun muassa omasta keskinäisestä suhteestaan. Sointu Borg kertoi, että sarjan tekeminen oli hänelle itselleenkin erityisen mielekästä sekä merkityksellistä. 

– Siellä tulee paljon sanallistettuja asioita, mitkä ovat itsellekin tärkeitä, herkkiä, mitä kukaan ei ehkä ole edes kysynyt. Oli tosi hienoa tehdä ja olen niin onnellinen, että tämmöinen on tehty. Tämmöinen olisi pitänyt tehdä aikapäiviä sitten, Sointu Borg totesi. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Borg kertoi saaneensa sosiaalisessa mediassa todella paljon viestejä asian tiimoilta. Häntä ovat lähestyneet useat perheet ja ihmiset, jotka ovat Borgin mukaan odottaneet sarjaa todella paljon. 

– Kyllä meillä Suomessakin on paljon autistisia ihmisiä ja autistien läheisiä. Aihe on yhä aika tuntematon ja muun muassa veljeni tässä on niin hieno sanallistamaan tätä kokonaisuutta, niin on tämä mahtava juttu, Sointu Borg mietti. 

Topi Borgilla itsellään oli selkeä vastaus juontaja Ella Kannisen kysymykseen siitä, kuinka ennakkoluuloihin kannattaisi suhtautua, tai miten ne kannattaa kohdata. 

– Selittää loogisella tiedolla, ymmärryksellä. Hellyydellä ja kohteliaisuudella. Ja muistaa sen, että kaikki autistit eivät ole hyviä matematiikassa, Topi Borg totesi kertoen ärsyyntyvänsä harhaluulosta, sillä vihasi itse aikoinaan matematiikkaa todella paljon. 

Kaksikko kertoi yhteisiin puuhiinsa kuuluvan muun muassa elokuvissa käymisen ja ravintoloissa syömisen. Topi Borg, joka kertoi kuntoilevansa itse aktiivisesti, totesi myös, että olisi mukavaa joskus vaikka urheillakin siskon kanssa enemmän yhdessä.

Sointu Borg on jakanut omissa sosiaalisen median kanavissaan otteita Kirjolla-sarjasta. Yhdessä Borgin jakamassa videossa hän ja Topi Borg keskustelevat työelämästä, ja keskustelu ennakkoluuloista saa Sointu Borgin kyyneliin. Topi Borg lohduttaa siskoaan koskettavalla tavalla muun muassa sanoin "älä huoli, älä huoli". 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Ne (ennakkoluulot) tulevat olemaan ikuisesti olemassa, ainoa asia mitä voi koskaan tehdä, ikuisesti voi tehdä, on jatkaa eteenpäin. Epätoivoa ei voi päihittää, epätoivolta ei voi paeta. Täytyy vain jatkaa eteenpäin, Topi Borg toteaa siskolleen. 

Myös videon kommenttikenttä on täyttynyt kommenteista, joissa ylistetään Borgien sisarussuhdetta sekä Topi Borgin viisaita sanoja. 

– Teidän suhde ja sen lämpö välittyy pelkästään tämän videon välityksellä. 

– Ei huolta sisko. Niin kauniisti veli siskoa lohduttaa, ja muutenkin sanoittaa. 

– Voi että teitä, tuli itku täälläkin. Ja siis niin hyvin Topi sanoi vielä tähän loppuun tuosta epätoivosta. Olette super. 

Lue myös:

    Uusimmat