Mainos

Soini Suomeen saapuneista irakilaisista Berliinissä: Olisimme voineet elää ilmankin

Ulkoministeri Timo Soini valotti tänään Berliinin-vierailullaan Suomen turvapaikanhakijatilannetta. Hän kertoi, että Suomeen saapuu paljon ihmisiä Irakista – ja vastasi siihen, miksi.

Ulkoministeri totesi, että vaikka Suomen vastaanottama turvapaikanhakijoiden määrä ei ehkä kuulosta Saksan mittakaavassa paljolta, se on suuri suhteessa väestöön. Hän kertoi myös, että suurin osa Suomeen saapuneista on ollut irakilaisia.

– Miksi juuri irakilaiset? Se on hyvä kysymys. Yksi tekijä on sosiaalinen media. Netissä Suomi on esitetty erityisen kutsuvana maana juuri irakilaisille turvapaikanhakijoille, Soini selitti ilmiötä puheessaan.

– Vaikka sitä voisi pitää esimerkkinä myönteisestä Suomi-kuvasta maailmalla, olisimme voineet elää ilmankin tätä suosiota.

"Maastamuutto ei ole ratkaisu"

Soini korosti puheessaan, että sotaa pakenevat ansaitsevat sympatiaa, mutta totesi, ettei tilanne ole niin yksinkertainen: maahanmuutolle on muitakin syitä, kuten toive paremmasta elämästä.

Vaikka Soini ei näe paremman elämän tavoittelua pahana itsessään, hän muistutti, ettei kaikkia voi luokitella pakolaisiksi ja ottaa vastaan.

– Eurooppa ei yksinkertaisesti voi olla koko maailman väestön päämäärä. Maastamuutto ei voi olla ratkaisu Afrikan ja Lähi-idän sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin. Oikeastaan se saattaa vaan pahentaa niitä.

– Tämä ei voi jatkua pitkään. Jos emme saa tilannetta hallintaan, nykytilanteesta voi tulla vain jäävuoren huippu

Yksi asia, joka voisi Soinin mukaan helpottaa tilannetta, on viestintä. Maasta muuttoa harkitsevilla olisi hyvä olla mahdollisimman totuudenmukainen kuva siitä, minne he ovat lähdössä.

– Jos irakilaiset tulevat Suomeen etsimään utopiaa, he pettyvät väistämättä – eikö ole velvollisuutemme tarjota heille todenmukaisempaa tietoa?

– Viime aikoina myös uusien turvapaikanhakijoiden kokemuksia on jaettu sosiaalisessa mediassa. Suomi-kuva on muuttunut irakilaisten keskuudessa hieman realistisemmaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.