Soini EU:n rajavalvonnasta: "Suomen rajoja vartioivat aina suomalaiset"

Soini: Ulkorajoja valvottava tai EU-tuet pois 7:10

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei kannata EU:n puuttumista jäsenmaiden rajavalvontaan lähettämällä sinne rajavalvojia. Hänen mukaansa maiden rajavalvontaan tulee puuttua muilla tavoin kuin lähettämällä sinne yhteisiä rajavalvojia.

EU-komissio julkisti eilen ehdotuksensa rajavalvonnan parantamiseksi. Komissio esittää yhteisen raja- ja merivartioston perustamista, jonka EU-vartijat voisivat myös tulla jäsenmaan avuksi ilman kyseisen maan suostumusta.

– Suhtaudun penseän kielteisesti, että ilman komissio voi päättää jotain ilman jäsenmaan halua.

Hän kuitenkin painottaa kannattavansa tiukkaa rajavalvontaa. Edes Kreikkaan hän ei rajavalvojia lähettäsi, vaikka se ei hoitaisi rajavelvoitteitaan.

– Olen tässä periaatteellinen. Ei yksittäistä kansallisvaltiota voi pakottaa, hän toteaa.

Soini luottaisi rahan voimaan

Kreikka ja Italia eivät ole Soinin mukaan noudattaneet yhteisiä sääntöjä koskien rajavalvontaa ja hänen mukaansa se on saatava loppumaan.

Hänen mukaansa Kreikka on saatava tajuamaan, että maa tarvitsee apua. Hänen mielestään EU:lla on keinot vaikuttaa Kreikkaan, jos maa ei pyydä EU:lta apua rajavalvontansa järjestämiseen.

– Jos Kreikka ei itse pyydä apua, katsotaan koheesiorahat, lainat ja avustukset. Jos raha kelpaa, on kelvattava myös solidaarisuus, Soini toteaa.

Soinin mukaan vapaa liikkuvuus on yksi EU:n ydin asioista. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan toimi tällä hetkellä ulkorajavalvonnan ongelmien vuoksi.

– Jos rajoja ei saada kiinni, yksittäiset maat tekevät päätökset itse ja sulkevat rajat yksi kerrallaan, hän ennustaa.

Soini: Suomen ja Venäjän yhteistyö riittävää EU:n ulkorajan valvontaan 9:09


Lue myös:

    Uusimmat