Soini kommentoi julkisuuteen vuodettua hallitusohjelmaa kovin sanoin: "Ummehtunutta ulkopolitiikkaa tiedossa" – kertoo myös tulevasta projektistaan

Hallitus korottamassa bensan hintaa, kotitalousvähennystä leikataan 1:57
Tällaisia asioita tuleva hallitus on tekemässä – katso listaus arkeen vaikuttavista asioista

Ulkoministeri Timo Soini (sin) arvostelee blogissaan kovin sanoin julkisuuteen vuodettua hallitusohjelmaa. 

Hallitusohjelma on määrä julkistaa huomenna Helsingin Oodi-kirjastossa. Iltalehti on kuitenkin uutisoinut jo laajasti haltuunsa saamasta hallitusohjelmaluonnoksesta. Myös muut viestimet ovat kertoneet tulevan hallituksen linjauksista.

Soinin mukaan Iltalehdelle "lirutettu hallitusohjelma on tylyä tekstiä". Hän otsikoi kirjoituksensa sanoin "Ummehtunutta ulkopolitiikkaa tiedossa". 

– Uuden hallituksen myötä liturgia tekee paluuta. Kellot ja käytös kääntyvät Kekkosen aikaan, monessa mielessä. ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtiota kohtaan.” Kenelle tämä lause on kirjoitettu?, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi hallitusohjelman Nato-kirjaus on huono.

– Se olisi kannattanut ottaa suoraan Sipilän hallituksen ohjelmasta. Onneksi en joudu tuota kirjausta selittämään ja selittelemään.

Aavistuksen miedompi muotoilu

Iltalehti kertoi eilen, että Antti Rinteen (sd.) hallitus on muuttamassa Suomen Nato-kirjausta. Rinteen hallituksen kirjaus on lehden mukaan aavistuksen miedompi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen muotoilu neljä vuotta sitten.

Rinteen hallituksen uusi kanta Suomen Nato-jäsenyyteen on Iltalehden mukaan kirjoitettu hallitusohjelmaan seuraavasti: ”Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumatilan ja valintamahdollisuuksien ylläpitäminen. Tämä säilyttää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä.”

Sipilän hallituksen muotoilu kuului: ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä."

Rinteen hallitus ei Iltalehden mukaan myöskään hyväksy Suomen valtioalueen käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan. Vastaavaa kirjausta ei ole Sipilän hallituksen ohjelmassa, Iltalehti kirjoittaa.

Rinteen hallituksen kirjauksessa sanotaan lehden mukaan myös, että "Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen antaa erityisiä mahdollisuuksia maittemme puolustuksen vahvistamiselle.”

"Esitän silti huoleni"

Soinin mukaan ohjelma on täynnä sanahelinää. 

– Toivon uudelle hallitukselle menestystä ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikealla saralla. Esitän silti huoleni. Demokratiassa on tilaa erilaisille mielipiteille.

Joitakin Iltalehden uutisoimia tietoja on jo vahvistettu. Yksi näistä on esimerkiksi se, että tuleva hallitus lisää pysyviä menoja noin 1,2 miljardilla eurolla. Rinne vahvisti tiedon jo alkuviikosta.

Tänään lehti on kertonut esimerkiksi sen, että tuleva hallitus aikoo korvata vanhentuvat hävittäjät täysimääräisesti, nostaa Puolustusvoimien henkilöstön määrää ja lisätä kertausharjoituksia.

Ministerismies-teos tulossa

Kirjoituksessaan vielä muutaman päivän ulkoministerinä toimiva Soini kiittelee ministeriön henkilökuntaa ja kertoo lähtevänsä työhuoneestaan hyvillä mielin. 

Hän kertoo kirjoittavansa seuraavaksi kirjoja. 

– Omasta ajastani Ulkoministeriössä kirjoitan, kun aika on. Maisterisjätkä ja Peruspomo saavat jatkoa ”Ministerismiehestä”. Sitä ennen kirjoitan Populismista, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat