Soini huippukokouksen tuloksesta: Ei voi olla niin, että rahat lähtevät Turkkiin, mutta pakolaiset eivät

Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää EU-maiden ja Turkin huippukokouksen tulosta enemmän linjauksena kuin läpimurtona. 

Turkki lupaa ottaa takaisin kaikki Kreikan saarille salakuljettajien avulla saapuneet ihmiset, jotka eivät tarvitse kansainvälistä suojelua. Vastineeksi EU-maat lupaavat ottaa pakolaisia vastaan suoraan Turkista.

– Pieni askel eteenpäin, mutta kyllä tässä on vielä matkaa. Olen pääministeri Juha Sipilän tavoin enemmänkin sitä mieltä, että tässä on kysymys linjauksesta kuin läpimurrosta. Ja sen nyt näkee, kun katsoo mitä tämän tien varrella on aikaisemmin ollut, Soini sanoi Huomenta Suomessa.

EU:n pakolaispolitiikan suurin koetinkivi on ollut se, että päätöksiä on vaikea saada toteutettua.

– Tässä se pullonkaula onkin. EU teki päätöksen 160 000 pakolaisen uudelleensijoittamisesta. Niistä on saatu sijoitettua 500-600. Täydellinen epäonnistuminen.

Soinin mukaan Suomi haluaa tyrehdyttää pakolaisvirran. Hänen mukaansa on oikein, että ongelman juurisyihin, kuten ihmisalakuljettajiin isketään kovaa. 

– He ovat todella näitä ihmisten riistäjiä, lypsäjiä ja rikollisia. Tähän toimintaan tukea on tulossa, mutta mitään avointa valtakirjaa emme Turkille anna.

Soini sanoo, että EU-maiden ei pidä olla sinisilmäisiä vaan katsoa, että sovitut asiat toteutuvat.

– Ei voi olla niin, että rahat lähtevät Turkkiin, mutta pakolaiset eivät. Kontrolloidusti myös naiset ja lapset otetaan huomioon eikä tapahdu niin, että salakuljettajien toimesta Suomi ja muut maat täyttyvät nuorista työkykyisistä miehistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja