EU:n ja Turkin välinen sopimus vaikuttaa myös Suomeen

EU:n ja Turkin välisen sopimuksen uskotaan vaikuttavan myös Suomeen. Mikäli sopimus toimii, se laskee turvapaikanhakijoiden määrää. Suomi on myös luvannut Kreikalle lisätä apua rajavalvontaan.

Kesärantaa verhosi ltapäivällä keväinen sumu ja linnut lauloivat. Pääministeri Juha Sipilä palasi päivällä huippukokouksesta Brysselistä, jossa EU pääsi ensimmäistä kertaa lupaavan alkuun pakolaistilanteen ratkaisemisessa. Pääministeri pitää sopimusta hyvänä alkuna, jolla on vaikutusta myös Suomeen.

– Meillä on täällä varsin hiljaista, vaikka tuolla Kreikassa on suorastaan humanitaarinen kriisi. Mutta on selvää että kesän ja syksyn mittaan heijastukset näkyvät täälläkin, ellei sopimukseen päästä, sanoo pääministeri Juha Sipilä.

Myös sisäministeri Petteri Orpo totesi aiemmin päivällä eduskunnassa, että onnistuessaan, sopimuksella on merkittäviä vaikutuksia Suomelle. 

– Onnistuessa tarkoittaa sitä että meidän rajoille ei tule itse hakeutuvia turvapaikanhakijoita, kuten meille tuli viime syksynä ja sehän on ehdoton tahtotila ja siihen me pyritään, sanoi Orpo.

Palautus Turkkiin

Muuttoliikettä pyritään hillitsemään palauttamalla Kreikkaan laittomasti saapuneita. Samalla EU-maat ottavat vastaan YK:n pakolaisjärjestön ohjeiden mukaisesti yhden syyrialaispakolaisen jokaista Kreikasta palautettua syyrialaista kohden. Tavoitteena on saada myös laiton maahantulo kuriin, mutta tehdä ihmisten salakuljettamisesta kannattamatonta.

– Me uskomme, että kun tämä toimii ihmissalakuljetus loppuu ja myös siihen liittyvä bisnes. Saadaan järjestys rajoille ja apua niille jotka tarvitsevat, sanoo Sipilä. 

Lisää apua rajavalvontaan

Suomen osuus syyrialaispakolaisten vastaanottamisesta on vielä auki. Muuta apua kyllä luvattiin.

– Suomi on tarjonnut Kreikalle apua rajavalvontaan ja järjestelykeskuksiin ja tätä apua lisätään. Samoin Kreikalle annetaan tässä yhteydessä merkittävä humanitaarinen apu, sanoo Sipilä.

Humanitaarista apua myönnetään Kreikalle 700 miljoonaa euroa maahan tulleiden auttamiseksi. Ja Turkille EU on jo aiemmin luvannut kolme miljardia ja lisärahaa saman verran myöhemmin käytettäväksi syyrialaispakolaisten olojen kohentamiseksi.

– Esimerkiksi sitoudumme siihen, että pakolaisleireille menee merkittävä summa apua EU:n budjetista. Ja sillä tavalla saadaan olosuhteet merkittävästi paremmiksi, kuvailee Sipilä.

EU:n on tarkoitus edetä asiassa vauhdikkaasti, Eurooppa-neuvosto kokoontuu jo ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat