SM-liigan topit ja flopit: TPS:n huippuhankinta maalipörssin kärkeen

MTV Sport listaa aina maanantaisin menneen liigaviikon onnistujat ja epäonnistujat. SM-liigan maalipörssin kärjessä komeilee uusi nimi.

TPS-hyökkääjä Erik Thorell on ollut vakuuttavasssa vedossa. Viime kaudella Thorell oli Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason Allsvenskanin pistepörssin kakkonen, mutta liukas laitahyökkääjä on nyt SM-liigan kuumimpia nimiä.

Topit

1. Erik Thorell, TPS

SM-liigan kovin maalintekijä tulee Turusta. TPS-hyökkääjä Thorell osui viime viikolla kolmesti kahteen peliin ja kipusi maalipörssin ykköseksi. 24-vuotias laitahyökkääjä on viimeistellyt 17 osumaa 29 peliin. Thorell on ollut TPS:lle todellinen nappihankinta. Ruotsalaispelaaja pelasi viime kauden kotimaassaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja nyt hän on SM-liigan tehokkaimpia pelaajia. TPS:n urheilujohtaja Antero Niittymäki kertoi aiemmin MTV Sportille, että Thorellin hintalaatu-suhde on seuran vinkkelistä kohdillaan.

2. Sebastian Repo, Tappara

Kesken kauden Pelicansista Tampereelle siirtynyt Repo on päässyt oivaan vireeseen kirvesrintojen paidassa. Viime viikolla Repo summasi tehot 2+3 kolmeen voitokkaaseen otteluun. Ässiä vastaan Repo napautti voittomaalin jatkoajalla. Parhaillaan viiden pelin pisteputkessa oleva Repo on kerännyt Tapparan riveissä 16 otteluun 13 (6+7) tehopistettä. Se on todella hyvin, sillä 20-vuotias hyökkääjä ei pelaa järin suuria minuutteja, keskimäärin 13 minuuttia ottelua kohden.

3. Mikko Lehtonen, KooKoo

Toista kauttaan kouvolalaisseuraa edustava Lehtonen nousi viime viikolla SM-liigan tehokkaimmaksi puolustajaksi. Lehtonen keräsi kahteen voittopeliin tehot 2+2. 22-vuotias Lehtonen on kerännyt 29 peliin tehot 4+15=19, ja hän on enää kolmen pisteen päässä omasta kausiennätyksestään. Lehtosen teholukema -11 on koko sarjan toiseksi heikoin, mutta hyökkäyspäässä onnistumisia on tullut mukavasti. KooKoo-pakki valittiin viime viikolla Leijonien riveihin Moskovan EHT-turnaukseen.

4. Henrik Haapala, Tappara

Haapalan pistetehtailu ei osoita hiipumisen merkkejä. Pistepörssin kärkinimi ylsi tehoille viime viikon jokaisessa kolmessa ottelussa Tapparan palatessa takaisin sarjakärkeen. Haapala summasi saldon 2+2. Kärkipelissä KalPaa vastaan Haapala ratkaisi ottelun voiton komealla yksilösuorituksellaan. 22-vuotias hyökkääjä rikkoi viime viikolla oman yhden kauden piste-ennätyksensä. Haapala teki viime kaudella runkosarjassa tehot 12+18=30, mutta nyt hän on kasannut 26 pelissä saldon 9+23=32.

5. HPK:n uudet ratkaisijat

HPK otti viime viikolla täyden pistepotin sekä Sportin että Ässien kustannuksella. Samalla HPK kohosi sarjataulukossa komeasti neljänneksi. Sportia vastaan Mestis-laina Jesse Paukku debytoi upeasti SM-liigassa iskien HPK:n molemmat maalit. Ässät-ottelussa nähtiin kaksi liigauran avausmaalia. Suomikiekon superlupaus Kristian Vesalainen onnistui vihdoin maalinteossa. Hetkeä myöhemmin maalinteossa kunnostautui 18-vuotias HPK-kasvatti Jere Innala.

Flopit

1. Pelicansin loukkaantumiskierre

Lahtelaisseura on kärsinyt rajusta poissaolojen sumasta. Viime viikolla toipilaita pelaajia oli yli kahden kentällisen verran. Tilanne oli niin paha, ettei lainamiehiä ollut saatavilla edes A-nuorista tai yhteistyöseura Peliitoista. Näitä taustoja vasten ei siis ole ihme, että Pelicans taipui viime viikolla sekä Tapparalle että KooKoolle. Pelicans pelaa vielä kolme ottelua ennen joulutauolle vetäytymistä.

2. Jukurit

Jukuri pelasi viime viikolla yhden kauden heikoimmista peleistään. Se romahti kotonaan 1-6-tappioon Kärpille. Tätä ennen Jukureiden verkkoon oli tehty enimmillään neljä osumaa yhdessä ottelussa, mutta Kärpät laittoi tilaston uusiksi. Torstaina Jukurit menetti Turussa 2-1-johtonsa päätöserässä taipuen 2-4-tappioon. Kokonaisuutena Jukureiden kausi on edelleen reilusti plussan puolella, mutta sarjanousijan viime viikko sujui alavireisesti.

3. HIFK:n kotiesitykset

HIFK on ollut tällä kaudella kotikaukalossaan luvattoman heikko. Tästä saatiin jälleen osoitus viime viikolla, kun Lukko haki petoluolasta 4-0-voiton. HIFK on kerännyt vieraskaukalosta toiseksi eniten pisteitä heti Tapparan jälkeen, mutta kotona tilanne on toinen. HIFK on pelannut kotiaskissa 13 ottelua, joissa se on tehnyt maaleja vain 21 kappaletta. Helsinkiläisten puolustuspeli on ollut muutoinkin tukkoista, sillä vain Kärpät on viimeistellyt vähemmän maaleja koko sarjassa.

4. Tuomas Pihlman, JYP

JYPin kausi on ollut tähän mennessä kova pettymys. Puristus ja väkinäiset otteet kuvastuvat parhaiten kenties Pihlamanista. Kolmesti 20 maalin rajapyykin SM-liigassa rikkonut Pihlman on tehnyt vasta kuusi osumaa tällä kaudella. Edellisestä maalista on aikaa liki kuukausi. Viimeiseen yhdeksään otteluun kokenut hyökkääjä on kerännyt kaksi maalisyöttöä. Pihlmanin pelaamisesta on tullut puurtamista, josta on rentous kaukana. JYP on ajautunut pahaan henkiseen takalukkoon.

5. KalPa

Savolaisten komea 13 ottelun pisteputki napsahti poikki viime torstaina. Ilves oli tyly vierailija ja KalPa lepsu isäntä, joten kuopiolaiset kaatuivat kotonaan peräti 0-4. Lauantaina KalPa kohtasi todellisessa huippuottelussa Tapparan. Kärkiottelu päättyi kirvelevään 2-3-tappioon. Taulukossa KalPa on kuitenkin edelleen kakkosena ja ero neljäntenä olevaan HPK:hon on 13 pistettä.  

Lue myös:

    Uusimmat