SM-liigan topit ja flopit: Kuntopuntarin kärki huimassa iskussa

MTV Sport listaa aina maanantaisin menneen liigaviikon onnistujat ja epäonnistujat. KalPa pelaa hurjaa kautta vastoin odotuksia.

Viime viikolla savolaiset nappasivat kolme puhdasta voittoa. Viikko sai kruunun lauantaina, kun KalPa kukisti kärkiottelussa Tapparan. KalPa jakaa piikkipaikan Tapparan kanssa, vaikka ennen kauden alkua Pekka Virran miehistöä povattiin taulukon toiseen päähän.

Topit

 

1. KalPa

SM-liigan tämän hetken kuumin joukkue tulee Kuopiosta. Viime viikolla KalPa otti kolme täyttä pistepottia. Ensin KalPa kukisti JYPin vieraissa ja Kärpät kotonaan. Viikko huipentui 3-2-voittoon sarjakärki Tapparasta. Nyt Tappara ja KalPa ovat molemmat 45 pisteessä. KalPa on kuntopuntarin ykkönen. 21 pelin jälkeen savolaiset ovat jääneet pisteittä vain kolmesti. Se on todella kova suoritus joukkueelta, johon ei löytynyt uskoa Kuopion ulkopuolelta. Päävalmentaja Pekka Virta on päivittänyt pelikirjaansa suoraviivaisemmaksi ja tulosta tulee.

2. Simon Suoranta, Ässät

Voimahyökkääjänä parhaiten tunnettu Suoranta pelaa tehojen puolesta uransa parasta kautta. Mies on noussut joukkueensa kantavaksi voimaksi. Viime viikolla Suoranta heilutti maaliverkkoa jokaisessa kolmessa ottelussa. Viikon saldoksi muodostui yhteensä tehot 4+1. 21 pelin jälkeen Suorannalla on koossa tehot 9+7=16 ja hän on rikkonut jo selvästi oman aiemman yhden kauden ennätyspisteensä. Kaudella 2013-2014 Suoranta keräsi Kärppien paidassa 52 peliin tehot 5+7.

3. TPS

TPS on iskenyt silmään voittoisan vaihteen. Viime viikolla TPS nappasi täydet yhdeksän pistettä kaatamalla Sportin, HIFK:n ja Ilveksen. Voittosuora on viiden pelin mittainen. Kymmenestä viime pelistä TPS on jäänyt pisteittä vain kertaalleen. Ari-Pekka Selinin suojatit ovat pelanneet väkivahvasti tasaviisikoin ja ratkaisijoita on löytynyt useammasta ketjusta. Sarjataulukossa TPS on noussut jo komeasti kolmanneksi. Tätä taustaa vasten TPS:n ratkaisu päästää Selin muualle kuluvan kauden jälkeen tuntuu erikoiselta.

4. Matias Myttynen, KalPa

Myttynen liittyi KalPan riveihin koeajalla jo kauden alettua. Viime kaudella Ruotsin divarissa pelannut Myttynen on ollut KalPalta loistava hankinta. Myttynen pääsi pisteiden makuun viime viikon jokaisessa kolmessa ottelussa keräten tehot 3+2. Sentteri on kerännyt 18 peliin saldon 6+10 ja on noussut pistepörssissä jo 20 parhaan joukkoon. Myttynen pelasi aiemmin Ilveksessä ja JYPissä, mutta nyt hän on murtautumassa kunnolla läpi SM-liigassa.

5. Veli-Matti Savinainen, Tappara

Savinaisen hurja maalitehtailu ei osoita hiipumisen merkkejä. Viime viikolla Savinainen laukoi voittomaalin HPK:n rysään ja JYPiä vastaan Savinaisen maali toi Tapparan tasoihin kolmannessa erässä. Jatkoajalla Savinainen teki kauniin esityön voittomaaliin. Hurjassa iskussa oleva Savinainen on latonut 15 maalia 19 peliin. Hän johtaa maalipörssiä neljän osuman erolla TPS:n Erik Thorelliin. Savinainen teki viime kaudella runkosarjassa vain seitsemän maalia, joten ero on häikäisevä.

Flopit

1. Lukko-pomon möläytys

Lukko on ollut kuluvan kauden pahin alisuorittaja. Päävalmentaja Juha Vuoren asema puhutti jo viime viikolla paljon. Lopulta lauantain nöyryyttävä 1-7-kotitappio Jukureille johti valmentaja potkuihin. Lukon hallituksen puheenjohtaja Jari Laiho ehti ”puolustaa” torstaina Kiekkoareenan haastattelussa Vuorta. Laiho totesi, ettei päävalmentajaa vaihdeta ainakaan ennen viikonloppua. Se oli käsittämätön lausunto kiekkopomolta.

2. KooKoo

Viime kauden iloinen yllättäjä on ollut tänä syksynä pettymys. Viime viikolla kouvolalaiset pelasivat kolme peliä ja laariin tarttui vain yksi piste jatkoaikatappiossa Kärppiä vastaan. Kärkimiehistä monella on parannettavaa. Esimerkiksi kanukkisentteri Josh Greenin saldo kahdeksasta viime pelistä on vain yksi syöttöpiste.

3. Kärppien tshekkihyökkääjät

Kärpät hankki lyhyen ajan sisään kaksi uutta tshekkihyökkääjää. Yli 400 NHL-ottelua pelanneen Jiri Tlustyn ja viime kaudella Tshekkien maajoukkueeseen nousseen Jan Hruskan saldo viiden SM-liigapelin jälkeen on yhteensä yksi syöttöpiste. Näistä varsinkin Tlusty on ollut toistaiseksi todella iso pettymys odotusarvoihin nähden. Hruska on ollut paremmin esillä aloituksissa ja puolustuspelin suhteen. Molemmilta odotetaan kuitenkin parempaa.

4. SaiPa

SaiPan kausi on ollut toistaiseksi pettymys. Viime viikolla joukkue voitti kriisiseura Lukon, mutta kärsi lisäksi tappiot Ässille ja Pelicansille. Sijoitus on vasta 12:s ja pisteitä on 21 ottelusta vain 26. Maalinteko on vaikeaa ja onnistumiset tuntuvat kiertävän, mutta lisäksi otteista puuttuu viimeinen tarmo ja tahto. Loukkaantumiset kiusaavat urakalla, sillä lauantaina ottelusta olivat sivussa ulkomaanavut Brock Trotter, Curtis Hamilton ja John McFarland.

5. HIFK

Ei tunnu lähtevän kausi kunnolla käyntiin, ei sitten millään. HIFK oli ennen kauden alkua yksi mestarikandidaateista, mutta tällä hetkellä peli ei ole lähelläkään odotusten mukaisella tasolla. Loukkaantumiset ovat kuormittaneet joukkuetta todella pahasti, mutta se ei selitä kaikkea. Joukkueelta tuntuu puuttuvan yhteinen pelitapa, johon nojata vaikeilla hetkillä. Puolustuspäässä tulee kosolti helpohkoja virheitä ja toisaalta pelinrakentelu on vain harvojen miesten varassa.

Lue myös:

    Uusimmat