SM-liigan finaaleissa nähtiin erikoinen provosointitapaus – Petteri Sihvonen: "Koko homma saattoi ratketa siihen, että karhua ärsytettiin"

Ari Vallin innostui studiossa: "Saako semmoista sanoa" 1:12
Video: Tero Lehterä ja Ari Vallin ennakoivat, miten SM-liigan finaalit jatkuvat

Jääkiekon SM-liigan finaalisarja jatkuu tänään torstaina Tampereella. Mestaruus on katkolla, sillä Tappara johtaa Pelicansia voitoin 3–1. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen uskoo, että henkinen lataus nousee nyt arvoon arvaamattomaan.

Tappara pääsi katkaisupaikkaan, kun se voitti tiistain Lahden ottelun lukemin 3–1. Tappara petrasi sen jälkeen, kun se oli hävinnyt kolmannen kohtaamisen Pelicansille.

– Nyt Pelicansilla on taas puolestaan sisuuntumisen paikka. He ovat selkä seinää vasten -tilanteessa, mikä tarkoittaa sitä, että heidän pitää pelata huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Heidän pitää katsella nauhoilta sitä, että mitä Tappara muutti ja tehdä liikkeitä sen mukaan. Pelicans antaa aivan varmasti kaikkensa. Pientä, vihaista lintua on vaikea napata kiinni. Koko homma on aika pitkälti kiinni siitä, että missä iskussa Tapparan henkinen puoli on. He saivat tiistaina hieman ulkourheilullista pontta mukaan tekemiseensä. Jos heillä on taas henki päällä, niin se on hellurei Pelicansille, MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen uskoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sihvonen viittaa ulkourheilullisilla tekijöillä tiistain Lahden kamppailussa nähtyihin asioihin. Pelicans oli kutsunut vieraakseen somepersoona Iida Vainion, joka oli tehnyt aiemmin tänä vuonna Tapparan pelaajasta tutkintapyynnön poliisille. Kyseinen tapaus on edennyt rikostutkintaan.

Tiistain ottelussa Vainio poimittiin useaan eri otteeseen valotaululle, minkä lisäksi hänet oli sijoitettu provosoivalle paikalle, eli samaisen reitin varrelle, mistä muun muassa Tapparan valmentajat siirtyivät erätaukojen yhteydessä vaihtopenkkien puolelle. Pelicans olisi voinut reagoida asiaan, kontekstin tietäen, muttei niin tehnyt. Tapparan leiri kävi tapauksesta kuumana.

SM-liigan edustaja, erotuomarikouluttaja Juha Pajunen kertoi tiistai-iltana STT:lle ”vievänsä ilmeisen tarkoituksellisen härnäämisen eteenpäin SM-liigan tietoisuuteen”.

– Tämä koko homma saattoi nyt ratketa siihen, että karhua ärsytettiin, Sihvonen viittaa Pelicansin harrastamaan provosointiin ja Tapparan ennakkosuosikin asetelmaan.

Mitä Pelicans voi tehdä?

Kyse ei ole pelkästään siitä, miten Pelicans "tökki karhua kylkeen". Sihvosen mukaan Tapparan valmennusjohto teki oikeita pelillisiä liikkeitä sarjan kolmannen ottelun jälkeen.

– Tappara pelasi vähän niin kuin epätapparamaisesti, mikä piti Pelicansia elossa. Heidän pelistään näkyi vähän sellaista kevyttä Ilves-vivahdetta, missä vain rynnättiin holtittomasti sinne sun tänne. Nyt Jussi Tapola esikuntineen teki viisaita muutoksia. Tappara alkoi rytmittämään, keräsi rivejä kasaan ja jauhoi peliä rintamahyökkäysten kautta. Se taas söi Pelicansilta aseita pois. Tuo on myös paljon jäähyttömämpi tapa pelata, minkä myötä Pelicansille ei edes tippunut sen suurempia saumoja, Sihvonen pohtii ja väittää perään:

– Tapparan ei ole tarvinnut vetää vieläkään parasta peliään. Heidän pieni sudenkuoppansa on ollut se, että he ovat päässeet keväällä aika helpolla. Tapparan pahin vastustaja on Tappara itse, Sihvonen muistuttaa.

Mitä Pelicans voi vielä tehdä? Miten se pystyy horjuttamaan Tapparaa?

– Pelicansin täytyy saada se kuntoon, että joka kerta, kun he pitävät kiekkoa, jokaisella sekunnilla pitää olla merkitys. Heillä pitää olla tietoisuus siitä, että mitä he tekevät altavastaajan roolissa. Jos Tappara pelaa träppiä, he eivät voi haihatella sen perään, että rintaman läpi pääsisi nopeasti kääntämällä. Viisikon pitää pystyä vastaamaan tähän. Odotan Tommi Niemelältä nerokkaita liikkeitä tämän asian suhteen. Heidän pitää saada päätykiekkopelaaminen kuntoon. Siihen kylkeen heidän pitää saada prässipeli liikkeelle, minkä kautta he pystyvät ottamaan riistoja ja saavat peliotetta itselleen. Samaan aikaan fakta on se, että ilman ylivoimamaalia Pelicansilla ei ole käytännössä mitään jakoa. Heidän pitää saada ylivoimalla tukitoimet kuntoon. Ukkoa maalille ja niin edelleen, Sihvonen listaa.

Tapparan ja Pelicansin viides finaaliottelu käynnistyy tänään kello 18.30. C Moren ennakkostudio pyörähtää liikkeelle kello 18.

Lue myös:

    Uusimmat