SM-liigajyrä Tapparan ydinongelma paljastunut kolmessa peräkkäisessä romahduksessa: "Ei tätä voisi Jukka Jaloselle mennä esittelemään"

14:01
Teemu Niikko ja Petteri Sihvonen käsittelivät Liigaviikko-ohjelmassa Jukurien, HIFK:n ja Lukon tilannetta.

Tapparan useat johtoaseman menetykset jääkiekon SM-liigassa ovat paljastaneet ongelman päävalmentaja Jussi Tapolan päämäärättömältä vaikuttavassa pelitavan etsimisessä. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ei ymmärrä, miksi Tapola ja Jukka Rautakorpi ovat hakeneet niin isoja uudistuksia tamperelaisten sinänsä hyvin toimineeseen sapluunaan.

Ajat ovat toden teolla muuttuneet siitä, kun Tappara uuvutti illasta toiseen vastustajat junnaavalla pelitavallaan. Nyt 2010-luvun kestomenestyjästä on vähitellen tullut joukkue, joka saattaa hukata hyvin näpeissä olleen ottelun yhdessä hetkessä.

Viime kaudella Tappara suli Jukka Rautakorven valmennuksessa lukuisia kertoja ratkaisuhetkillä. Jussi Tapolan otettua jälleen valmennusvastuun kirvesrinnat ovat kokeneet keskellä peliä monia ikäviä käänteitä.

Tämä on tapahtunut viikon sisään kolmesti, kun ensin viime perjantain paikallisottelussa Ilves käänsi Tapparan 2-0-johdon edusteekseen muutamassa minuutissa. Lauantaina Pelicans iski päätöserässä neljä häkkiä ottaen 5-1-voiton ja nyt tiistaina Sport nousi jatkoajalle kolmen maalin takaa-ajoasemasta.

Petteri Sihvonen vyöryttää asian päävalmentaja Tapolan niskoille. Pitkäaikaisen menestyjäkaksikon Rautakorven kanssa muodostanut valmentaja on halunnut lähteä uudistusten tielle, muttei ole itsekään varma siitä, millaista peliä juuri tämän joukkueen tulisi pelata.

– Minun mielestäni näin ei pitäisi valmentaa. Tapola on saanut oppia myös Jukka Jaloselta, eikä Jaloselle voisi mennä esittelemään, että ”emme oikein tiedä, miten aiomme tällä kaudella pelata”. Tämä on tiivistettynä tämä Tapparan sotkun syy, Sihvonen linjaa MTV Uutiset Liven Liigaviikko-ohjelmassa.

– Uudistukset pitäisi mielestäni tehdä sen vanhan pohjalta eikä todellakaan niin, ettei vielä tiedetä, mikä tälle joukkueelle sopii. Ei tämä joukkue ole sen kummempi kuin mikään aiempikaan Tapparan joukkue.

Sihvonen kuitenkin arvostaa sitä intohimoa muutoksen hakemiseen. Nyt Tapparassa on kuitenkin lähdetty tekemään peruskorjausta vain pientä huoltoa vaatineelle koneelle.

– Tapola on valmentanut Tapparan kahteen mestaruuteen. Kovin paljon siitä ei tarvitsisi muuttaa mitään. En ymmärrä, että miksi muuttaa muuttamisen takia, Sihvonen sanoo.

5:21
Tapparan ote kirposi viime tiistaina Vaasassa pahanpäiväisesti.

Tapparan ydinongelma paljastuu vaikeina hetkinä

Yksi huolestuttava asia Tapparassa on myös sen pelaajarakenne. Tähän kauteen tulleet monet ulkomaalaispelaajat tuntuvat pelaavat täysin eri peliä kuin Tappara-ytimen muodostavat Jukka Peltola tai Kristian Kuusela.

Asiantuntijan mukaan Tapparan pelistä on paljastunut otteluiden edetessä seikkoja, jotka kertovat jotain systeemin hauraudesta.

– Sanoisin näin sen ammattikielellä, että alkuun Tappara vieroksui tällaista kiekkokontrollia, mutta nyt se on ollut pakko ottaa se siihen pitkin hampain.

– Eka erä pelataan hyvin, toinen erä menee ok ja kun kolmannessa vastustaja on kenties takaa-ajossa ja alkaa prässätä, niin Tappara ikään kuin paljastuu siinä, ettei se kiekkokontrolli ole heidän ydinosaamisaluettaan tällä hetkellä, Sihvonen analysoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja