SM-liigajoukkueet varpaillaan koronaviruksesta – mailoja hamstrataan, selfiet kielletty fanien kanssa, pukukopit säpissä

Suomessa on nyt 40 koronavirustartuntaa, joista lähes puolet Helsingissä – tässä keinot, joilla pääkaupunki taistelee tautia vastaan 9:58
Suomen koronavirustilannetta selvitettiin MTV Uutiset Livessä 10. maaliskuuta.

SM-liigajoukkueet ovat joutuneet varautumaan koronaviruksen uhkaan monella tavalla. Osa joukkueista on tilannut varastoon lisäerän mailoja toimitusvaikeuksien takia. Hygieniatasoa on nostettu, ja pelaajille on annettu ohjeistuksia muun muassa kontaktista fanien kanssa ja kylävierailusta. 

– Anna maila, anna maila!

Siinä pyyntö, joka on toistunut vuosikymmenistä toiseen SM-liigahalleissa. Mailan saaminen ei nykyään ole ylipäätään kovin helppoa, koska komposiittimailat ovat arvokkaampia kuin vanhat puumailat.

Ja sitten on se koronavirus, joka tuntuu ulottavan inhottavat lonkeronsa tätä nykyä jokaiseen elämän osa-alueeseen. Myös jääkiekkomailoihin.

Iso osa jääkiekkomailoista valmistetaan Kiinassa, jossa on suljettu tehtaita ja rajoitettu liikkumista. NHL:ssä seurojen huoltopäälliköt olivat jo viikkoja sitten huolissaan mailojen mahdollisesta loppumisesta. Boston Globen mukaan 75 prosenttia NHL-pelaajien mailoista valmistetaan Kiinassa. 

Vipinää koronavirus on aiheuttanut SM-liigaseuroissakin.

Hamstraamisessa ei järkeä

SM-liigaseurojen edustajat myöntävät, että mailojen toimituksissa on ollut häiriöitä, mutta tilanne on saatu hallintaan. Pudotuspeleissä ei ole välitöntä uhkaa, että huoltajat joutuisivat läheiseen tavarataloon kesken pelin hakemaan hyllymailoja kustomoituihin lapamalleihin ja kiertojäykkyyksiin tottuneille ammattilaispelaajille.

– Toimituksissa oli hetken katkos, ja mailojen loppuminen oli huolenaihe. Sitten uusia mailoja jo tulikin. Mailantoimittaja piti meidät hyvin ajan tasalla, Lukon joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen kertoi.

– Kuulimme kyllä, että jotkut seurat olivat ryhtyneet hamstraamaan mailoja, mutta ei siinä meidän mielestämme ollut mitään järkeä.

Kärppien joukkueenjohtaja Ari Hillikin kertoi, että lähetyksiä on ollut myöhässä.

"Voimme pelata vaikka toukokuuhun asti"

Ilveksen joukkueenjohtaja Timo Peltomaa luottaa täysillä kokeneen huoltajakaksikon Lasse LaukkonenJanne Jansson silmään.

– Lasse sanoi 50 vuoden kokemuksella, että mailat riittävät ja tulevat riittämään. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

KooKoon myynti- ja viestintäpäällikkö Matti Lindholm sanoi, että joukkueen huolto varautui asiaan hyvissä ajoin varaamalla riittävästi mailoja.

– Voimme pelata vaikka toukokuuhun asti.

"Viruksen voi saada kaupastakin"

Vaikka mailoja olisi pukukoppi täynnä, peliä on vaikea pelata, jos itse pääosan esittäjät makaavat kotona viruksen kourissa.

SM-liigaseurojen edustajat muistuttavat, että kevättalvella seuroissa varaudutaan joka tapauksessa kausi-influenssaan vaalimalla hyvää hygieniatasoa. Koronaviruksen uhka on kuitenkin nostanut valmiutta. Koppeihin on tuotu entistä enemmän käsidesejä.

– Pelaajat on ohjeistettu esimerkiksi välttämään sukulaisten ja tuttavien kahvihetkiä, jos he ovat vierailleet tartunta-alueilla. Pääsy pukukoppiin on jo muutenkin tiukasti rajattu, KooKoon Lindholm sanoi.

Ilveksessä pelaajia on ohjeistettu välttämään selfieiden ottoa ja halauksia kannattajien kanssa.

– Täytyy tietysti muistaa sekin, että vaikka tekisi kaikki toimenpiteet, voi viruksen saada kaupastakin, joukkueenjohtaja Peltomaa muistuttaa.

Pukukoppeihin rajoitettu pääsy

Käytännöt ulkopuolisten pääsyssä pukukoppeihin vaihtelevat. Esimerkiksi Ilves on rajoittanut kopissa ”ramppaamista”. HIFK on perinteisesti päästänyt toimittajia pukukoppeihin, mutta kahdessa viime kotipelissä ovet ovat pysyneet säpissä.

HIFK:lla on tarttuvista taudeista huonoja kokemuksia tällä kaudella, sillä pahimmillaan peräti kymmenen pelaajaa oli kipeänä sivussa peleistä.

– Pudotuspelit ovat tulossa, joten pelaajien pitää olla terveenä. Olemme esimerkiksi kiinnittäneet entistä enemmän huomiota käsihygieniaan, HIFK:n viestintäpäällikkö Petteri Linnavalli sanoi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lukon joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen muistuttaa, että jääkiekkoilijat elävät pudotuspelien lähestyessä muutenkin melko rajoitettua elämää, joten viruksen tarttumisen todennäköisyys esimerkiksi massatapahtumissa on kohtalaisen pieni.

– Ei meillä muutenkaan pukukopissa hirveästi ylimääräistä porukkaa ole, joten sikäli se ei ole ongelma. Jokainen pelaaja käyttää järkeä siinä, miten omalla ajallaan käyttäytyy. Tietysti matkustamme ja asumme hotelleissa, joten on siinä oma riskinsä, Kuosmanen huomauttaa.

SM-liigaseurat tekevät kaikkensa, jotta pelaajat ja muut seuran jäsenet pysyisivät terveenä, mutta katsojiakin on ajateltu. Esimerkiksi Lumo Areenan omistava Kouvolan kaupunki on tuonut käsidesejä myös katsojille.

SM-liiga johtaa toistaiseksi koronapeliä, mutta ottelu on vielä kesken. 

Lue myös:

    Uusimmat