Skodan maine kivunnut jo premium-brändien kantaan – ykkönen tulee edelleen Saksasta

1:48

Lähes kaikkien automerkkien maine Suomessa on noussut jo useamman vuoden peräkkäin. Näin kertoo Kantar TNS:n tuore tutkimus, joka on vuodesta 2013 tutkinut kansalaisten suhtautumista eri automerkkeihin.

Pääkuvan video

Tältä näyttää Mersun ensimmäinen sähköauto EQC

Maineen nousu voi olla osoitus kuluttajien vahvistuvasta uskosta talouteen, sillä suhtautuminen ostamiseen, markkinointiin ja mainontaan on positiivisempaa, kun uskoa tulevaisuuteen löytyy. Tämä pätee varsinkin kalliista tuotteista puhuttaessa.

Saksalaiset premiumvalmistajat sekä ruotsalainen Volvo ovat perinteisesti valloittaneet Automerkkien maine -tutkimuksen kärkisijat. Tälläkin kertaa ykköstila meni Mercedes-Benzille.

Pari vuotta sitten Toyota murtautui kärkijoukkoon, ja nyt Skoda on rynnistämässä mukaan toden teolla. Tsekkiläisvalmistajan hurja nousu ei tule autoalaa seuraaville yllätyksenä, sillä mallisto on kuulunut suomalaisten suosikkeihin jo vuosia.

– Olemme hyvin iloisia, että Skoda on maineeltaan lähes premium-brändien tasoa. Se näkyy myös käytännössä siten, että saamme yhä enenevässä määrin uusia asiakkaita premium-brändeiltä, toteaa Skodan markkinointi- ja tuotejohtaja Jussi Kostiainen.

Skodan ohella Seatin ja Volkswagenin maine on merkittävästi parantunut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Volkswagenin osalta näyttäisikin, että edellisten vuosien kohut on nyt lopullisesti kuopattu. Kokonaismaineen kannalta erittäin tärkeä luottamus merkkiä kohtaan näyttäisi palanneen.

Mainetutkimus ei selvitä auton omistajien tyytyväisyyttä itse tuotteeseen, eikä kerro automerkkien laadusta tai ominaisuuksista. Tutkimus määrittää kunkin automerkin aseman suomalaisten ajatuksissa. Vaikka hinta, ylläpitokustannukset ja hyvitys vaihtoautosta vaikuttavat auton ostajien päätöksenteossa, hyvämaineisia autoja myydään helpommin ja enemmän.

Top 10: Suomen hyvämaineisimmat automerkit

Kantar TNS: "Automerkkien maine Suomessa 2018"

SijaMerkkiMainepisteet
1.Mercedes-Benz90
2.Porsche87
3.Toyota85
4.Lexus81
5.BMW79
6.Volvo77
7.Audi76
8.Skoda73
9.Volkswagen67
10.Jaguar65

Mainepisteet muodostuvat historiasta, vetovoimasta sekä luottamuksesta menestykseen ja laatuun.

Turvallisuus ja käyttövarmuus Suomen haastavissa oloissa ovat merkittäviä tekijöitä, mutta esimerkiksi lähipiirin mielipiteet ja somekirjoittelu eivät niinkään. Ympäristöystävällisyyttä pidetään kohtuullisen tärkeänä, mutta sillä ei ole juurikaan merkitystä automerkin maineen muodostumisen kannalta.

Lähde: Kantar TNS

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja