Skandaali Ruotsissa – useat huijanneet hiihtokilpailuissa

Viime viikolla Ruotsin Falunissa järjestetyissä maastohiihdon Skandinavia-cupin kilpailuissa on ilmennyt kiellettyjen fluorisuksivoiteiden käyttöä koskeva huijaus, Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi kotisivuillaan.

Falunin tapahtumassa oli mukana muun muassa Pekingin olympialaisiin valmistautuvia norjalaisia ja ruotsalaisia hiihtäjiä. Skandinavia-cup on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailusarja, joka on arvoasteikossa maailmancupin alapuolella.

FIS on kaavaillut fluorivoiteiden käyttökieltoa jo pitkään, mutta täyskielto on venynyt, koska luotettavaa testauslaitetta ei ole saatu kehitettyä. Niin sanottujen C8-luokan fluorivoiteiden käyttö ja myyminen on kuitenkin kielletty lainsäädännöllä.

–  Raportin mukaan oli huhuja, jotka on nyt vahvistettu. Jotkut ovat myöntäneet käyttäneensä C8-luokan tuotteita, Fisin kilpailujohtaja Pierre Mignerey kertoi NRK:lle Falunin kisasta.

Mignerey myönsi, että kyse on huijaamisesta. Hän ei halunnut täsmentää, keistä urheilijoista oli kyse. FIS:n kannalta ongelma on, että vaikka joukkueet ovat tehneet keskinäisen sopimuksen, ettei C8-fluorivoiteita käytetä, niitä ei ole virallisesti kielletty kattojärjestön sääntökirjassa.

Lue myös:

    Uusimmat