SK: Teostolta päätös – Vain elämää -sarjan Joutsenlaulu-sovitus oli luvaton

Teosto linjasi Vain elämää -sarjassa nähdyn version Joutsenlaulusta luvattomaksi sovitukseksi, kertoo Suomen Kuvalehti. 

Suomen Kuvalehden uutisessa kerrotaan, että Teoston päätöksen mukaan Jussi Hakulisen Joutsenlaulua ei olisi saanut esittää Vain elämää -ohjelmassa ilman tämän lupaa, sillä kyseessä on uusi sovitus kappaleesta.

Teosto ry:n ohjelmistotoimikunta määritteli Sunrise Avenue -yhtyeen solisti Samu Haberin ohjelmassa esittämän version uudeksi sovitukseksi. Haberin versiossa kappaleesta on poistettu kokonaisia säkeistöjä.

Hakulinen oli pyytänyt lausuntoa asiasta musiikintekijöiden etujärjestön Elvis ry:n avustuksella.

Kappaleen muunteluun eli uudelleensovitukseen tarvitaan lupa alkuperäisen teoksen tekijältä, tässä tapauksessa Joutsenlaulun säveltäneeltä, sanoittaneelta ja sovittaneelta Jussi Hakuliselta. Hakulisen luvalla julkaistussa lausunnossa todetaan seuraavaa:

”Teoksen sointumaailmaa, sävellyskuviota, kappaleen tunnelmaa ja sointia muuntamalla on luotu identiteetiltään itsenäinen, tunnistettava kokonaisuus (uusi, luova sovituspanos). Kertosäkeen sointukudoksessa on uudessa versiossa melodisesti korostuneempi äänenkuljetus. Tekstiä on lyhennetty alkuperäisestä.”

Ohjelmistotoimikunnan lausunnon mukaan kappaletta on muunneltu monin tavoin, SK:n uutisessa kerrotaan

Hakulinen vieraili huhtikuussa Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa kertomassa tuntemuksiaan hänelle merkityksellisen kappaleen käytöstä ohjelmassa.

– Se kappale on muutettu ihan totaalisesti ja levy-yhtiö väittää, että sitä ei ole muutettu, Hakulinen tilitti ohjelmassa.

– Ilmeisesti lakimiehet nyt päättävät, mitä tapahtuu. Mä en halua puukottaa ketään selkään, hän lisäsi.

Hakulinen kertoi MTV:lle myös kokeneensa, että levy-yhtiö painosti häntä. Hakulisen väitteen mukaan levy-yhtiöstä lähettettiin aiheen tiimoilta painostavia viestejä hänen nykyisille bändikavereilleen ja myös bändikavereille tarjottiin rahaa.

– Viesteissä kehotettiin heitä ylipuhumaan minut, että minun pitäisi luovuttaa oikeudet. Yhdessä viestissä sanottiin rahamiehien odottavan ja että se, että Jussi luopuu oikeuksista, on kaikkien etu. Se on ihan hirvittävää luettavaa.

– Viesteistä sai kuvan, että en ole terve. Etten pysty hallitsemaan oikeuksiani.

Warner Musicin Asko Kallonen oli MTV:lle antamassaan haastattelussa Hakulisen kanssa hyvin eri linjoilla.

Kallosen mukaan Warnerin ja Hakulisen välillä oli ollut merkittäviä ongelmia kommunikaatiossa. Hänen mukaansa Hakulisen tavoittelu ohjelman tiimoilta on alkanut jo marraskuussa, mutta Hakulinen vastasi kyselyihin vasta tammikuun lopulla. Siinä vaiheessa ohjelma oli jo kuvattu. 

– Jos olisimme saaneet kuulla hänen näkemyksensä etukäteen, ennen ohjelman tekoa, olisimme voineet jättää kyseiset kappaleet kokonaan pois ohjelmasta, Kallonen linjasi.

Kallonen totesi haastattelussa, että Samu Haberin tekemä sovitus noudattaa tekijänoikeuslakia.

– Tekijänoikeuskäytännön mukaan tekijältä ei tarvitse kysyä lupaa kappaleen uuteen sovittamiseen niin kauan, kun sisältö, eli sanoitus ja sävellys, ei muutu. Kappaleen sovittaminen ja lyhentäminen on sallittua. Esimerkiksi Maamme-laulua esitetään jatkuvasti lyhennettynä versiona alkuperäisen 11 säkeistön sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja