Sivullisten ripeä yhteistyö pelasti hukkuvan naisen Helsingissä: "Naista ei olisi pystynyt yksin nostamaan kuivalle maalle" – toimi näin, jos havaitset veden varaan joutuneen

MTV Uutiset Live selvitti, näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hengenpelastaja hyppäsi Pyryn ja Toivon perään 7:48
MTV Uutiset Live selvitti: Näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hengenpelastaja hyppäsi Pyryn ja Toivon perään

Sivullisten ripeä toiminta pelasti naisen hengen eilen Helsingissä. Pelastuslaitos antaa yksinkertaiset vinkit siihen, miten toimia, jos huomaa ihmisen joutuneen veden varaan. 

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan nainen oli joutunut veden varaan toistaiseksi tuntemattomasta syystä Helsingin Katajanokanrannassa eilen iltapäivällä. 

– Ei ole varmuutta siitä, miten hän on veteen päätynyt. Syitä voidaan toistaiseksi vain arvailla, Helsingin pelastuslaitoksen asemamestari toteaa. 

Kyseessä ei mitä luultavimmin ole ollut mikään tuiki tavallinen uintireissu, sillä tapahtumapaikka ei ole mikään yleinen uimaranta. 

– Siinä on jyrkkä rantapenger, asemamestari jatkaa. 

Sivullisten ripeä toiminta pelasti hukkumiselta

Pelastuslaitoksen mukaan kaksi eri työlauttaa oli ankkuroituna laiturissa, kun kaksi henkilökuntaan kuuluvaa miestä havaitsi vedessä naisen, joka lopulta joutui upoksiin. 

– Molemmista lautoista yhdet henkilökuntaan kuuluvat havaitsi naisen ja alkoivat toimia yhdessä. 

Pelastuslaitoksen mukaan toinen pelastajista oli riisunut vaatteensa, hypännyt veteen ja uinut hukkumaisillaan olevaa naista kohti. 

Samaan aikaan toinen pelastajista piti tilannetta silmällä rannalta käsin. 

– Veteen mennyt mies sukelsi rannalle jääneen miehen ohjeiden perustella, eli sinne, mistä kuplat nousivat pintaan, asemamestari kuvailee tapahtumien kulkua.

Sukeltajat hakivat omaisuutta pohjasta

Sukeltanut mies sai nostettua naisen pinnalle ja veti naisen rantaveteen. Paikalle saapunut pelastuslaitoksen henkilökunta nosti naisen rantavedestä kuivalle maalle. 

– Ei hän (pelastaja) oli pystynyt yksin naista nostamaan maalle, sen verran jyrkkä ja kivikkoinen rantapiennar on. Sitten sukeltajat kävivät hakemassa naisen omaisuutta pohjasta. 

Pelastuslaitoksen mukaan nainen oli rannalle päästyään tajuissaan, ja hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalaan. Naisen tämänhetkisestä voinnista ei ole tietoa. 

Jos taidot eivät riitä, älä ota riskiä

Nainen pelastui neuvokkaiden pelastajien ripeän toiminnan ansiosta. Asemamestari kuitenkin muistuttaa, että hukkumaisillaan olevan henkilön perään uiminen ja sukeltaminen on kunkin oman harkinnan varassa. 

– Ensisijaisesti suosittelisin mahdollisuuksien mukaan heittämään hukkuvalle jonkin kellukkeen, soittamaan hätänumeroon 112 ja seuraamaan tilannetta.

Näin asemamestarin mukaan apua hälyttänyt osaa antaa pelastushenkilökunnalle sijaintitiedot, jos hukkumaisillaan olevan henkilön voimat loppuvat ja hän painuukin pinnan alle. 

– Jos kokee olosuhteet, kuten lämpötilan ja oman osaamisen, sellaisiksi, että voi uida apuvälineen kanssa hukkuvan luo. Ilman apuvälinettä ei kannata lähteä hukkuvaa pelastamaan, sillä tämä painaa pelastajankin pinnan alle. 

Oma sijoittuminen on kaiken a ja o

Asemamestarin mukaan apua hälyttäneen sijoittuminen tapahtumapaikalla on tärkeää hukkuvan pelastamisen kannalta. 

– Jos on paikalla yksin, kannattaa ottaa vastarannalta jokin kiinteä piste ja sijoittaa hukkuva itsensä ja kiintopisteen väliin – muodostuu eräänlainen linja tai jana. 

– Jos hukkuva painuu pinnan alle, apua hälyttänyt osaa sanoa, missä kohdin hukkuminen on tapahtunut, asemamestari jatkaa ohjeistustaan. 

Lue myös:

    Uusimmat