Sittenkin pysyvä kesäaika? Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Suomi halutaan pysyvästi talviaikaan 1:19
Suomi halutaan talviaikaan! Katso Anne Bernerin haastattelu.

Kansalaisaloite kesäajan muuttamisesta pysyväksi Suomessa on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Tämä merkitsee, että kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloite ylitti 50 000 allekirjoituksen rajan keskiviikkona, selviää kansalaisaloite.fi-verkkopalvelun sivustolta.

Kansalaisaloitteen perusteluissa sanotaan, että normaaliaika eli talviaika lyhentää koulu- ja työpäivän jälkeistä valoisaa aikaa kesäaikaan verrattuna. Pysyvässä kesäajassa suomalaisilla olisi tunti lisää turvallista liikunta-aikaa muun muassa ulkoleikeille, työ- ja koulumatkoille ja lenkkeilyyn.

Suomalaiset pääsivät jo viime vuonna ilmaisemaan otakantaa.fi-palvelussa mielipiteensä siitä, haluavatko he elää pysyvästi kesäajassa vai talviajassa. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan pysyvään talviaikaan siirtyminen sai hiukan suuremman kannatuksen sekä avoimessa verkkokyselyssä että erillisessä kyselytutkimuksessa.

Suomi valmis sopeuttamaan kantaansa

Alustava tavoite on, että EU:ssa luovuttaisiin kellonaikojen siirtelystä vuonna 2021. Kunkin EU-maan on määrä päättää osaltaan, jääkö se kesä- vai talviaikaan.

Suomi on pitänyt parhaana vaihtoehtona pysyväksi ajaksi normaali- eli talviaikaa, joka on niin sanotusta perusajasta (UTC) 2 tuntia edellä. Kanta ei kuitenkaan ole kiveen hakattu.

–  Voimme sopeuttaa kantaamme sen mukaan, miten naapurimaidemme ja EU:n lopulliset päätökset etenevät. Jos näyttää siltä, että Suomi jäisi omaan, erilliseen aikavyöhykkeeseensä, muutamme kantaa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoi helmikuussa.

Kellonaikaa on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien, joskin ensimmäinen kesäaikakokeilu tehtiin jo vuonna 1942. Vuodesta 1996 Suomessa on vaihdettu aikaa yhteisen EU-käytännön mukaisesti.

Euroopan komission viime vuonna tekemän kyselyn mukaan valtaosa EU-kansalaisista haluaisi pysyttäytyä yhdessä ajassa. Komission kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista 84 prosenttia kannatti kellonajan siirtelyn lopettamista. 

Lue myös:

    Uusimmat