Sisusta vanhoilla esineillä

Kesä on kirppareiden kulta-aikaa. Lähes jokaisessa kylässä ja kaupungissa on kirpputoreja, huutokauppoja ja vanhantavaran myyntiliikkeitä, joista voi tehdä mitä erikoisimpia löytöjä. Vanhoilla huonekaluilla ja tavaroilla kotiin saadaan varsin persoonallinen ilme.

Lähes jokaisesta kodista löytyy turhaa tavaraa, pieneksi jääneitä vaatteita ja ylimääräisiä huonekaluja, joita kannattaa ottaa uusiokäyttöön tai kierrättää eteenpäin. Etenkin vanhojen omakotitalojen vinteiltä saattaa löytyä runsaasti vuosien varsilla kertynyttä tavaraa. Opiskelijat, nuoret aikuiset ja monet muut kiertävät kirpputoreja etsien esineitä, joita voisi joko hyödyntää sellaisenaan tai keksimällä niille uusia käyttötarkoituksia.

Entisöimällä kaunista

Aikoinaan huonekaluja valmistettiin käsitöinä. Jokainen tuoli ja pöytä oli aivan omannäköisensä taideteos. Muodot olivat koristeellisia ja materiaalit kestäviä. Enimmäkseen huonekalut valmistettiin puusta. Nämä seikat mahdollistavat huonekalujen uudelleenkäytettävyyden; ne ovat kauniita ja kestäviä.

Vanhoja huonekaluja ostaessa kannattaa varmistaa puu- ja kangasosien kunto. Monesti entisöinti saattaa tulla hyvinkin kalliiksi, jos esimerkiksi jousitus ja pehmusteet pitää vaihtaa. Mikäli perusasiat ovat kunnossa, voi vanhasta huonekalusta saada kauniin sisustuslisän vaikkapa olohuoneeseen.

Vanhasta kapioarkusta saa kauniin vuodevaatteiden säilytyslaatikon tai lelulaatikon lastenhuoneeseen. Jos koristemaalaus on hieman vuosien varrella kulunut, se on täysin korjattavissa pienillä ehostuksilla. Näyttävän arkusta saa myös jättämällä hieman ajanpatinaa näkyviin.

Antikvariaateissa ja kirpputoreilla on myynnissä runsaasti erilaisia ja erikokoisia lipastoja. Lipastot ovat näyttäviä ja samalla myös käytännöllisiä, sillä niiden laatikoihin voi laittaa vaatteita, leluja tai esimerkiksi astioita. Uusi, kodin muuhun sisustukseen sopiva maalipinta vain päälle ja vanha lipasto herää henkiin.

Vanhoilla tuoleilla koti koreaksi

Erikokoisilla ja -ikäisillä tuoleilla luodaan veikeännäköistä ilmettä kotiin tai kesäpaikalle. Jos halutaan oikein pirteän näköinen keittiö, voidaan jokainen tuoli maalata eriväriseksi. Menoa ei haittaa, jos selkänojista toiset ovat hieman matalampia ja toiset korkeampia.

Kirppareilta löydetyistä tuoleista voi myös maalata samanvärisiä tai kuluttaa jo entuudestaan huonoksi mennyttä maalipintaa. Vanhoista tuoleista saa myös oivat lastenhuoneen tuolit lyhentämällä tuolien jalkoja.

Tuolien käytettävyyttä voidaan muutella. Vanhasta puutuolista saa erinomaisen pöydän tai jos tuoli ei kestä enää mitään painoa, se toimii pelkästään koristeenakin huoneen seinustalla.

Kauniita lautasia ja liinavaatteita

Kirpputorit ovat pullollaan astioita. Myynnissä on vanhoja lautasia, kuppeja, kattiloita ja monen moista kippoa ja kulhoa. Astioita ostaessa kannattaa tarkastaa kunto ja miettiä tarkkaan, mitä niistä suostuu maksamaan. Monet myyjät pyytävät isojakin summia vanhoista kahvikupeista.

Posliini- ja lasiastiat ovat kauniita ja monikäyttöisiä. Aina ei tarvitse ostaa astioita vain keittiökäyttöön, sillä niistä saa myös kauniita koristeita. Vanhoissa posliinikipoissa voi kasvattaa kukkia ja yrttejä. Lautasista voi tehdä tauluja seinille ja erikokoisista laseista tuikkukippoja tunnelmaa luomaan. Antamalla mielikuvituksen lentää vapaasti voi vanhoille esineille saada mitä erikoisimpia käyttötarkoituksia.

Vaatteilla ja kankailla on mahdollista sisustaa melkeinpä mitä vain. Vanhasta yöpaidasta saa esimerkiksi ommeltua kauniin tyynyliinan tai suloisen vauvan nutun voi kehystää vaikkapa lastenhuoneen seinälle.

Aikoinaan lakanoihin kirjailtiin omistajan nimikirjaimet ja näyttäviä kukkakuvioita. Nämä kauniit kirjailut voi leikata vanhasta lakanasta irti ja ommella joko uuteen lakanaan tai esimerkiksi kirjankansia koristamaan.

Kirpputoreilla kannattaa pitää silmät auki ja katsoa syvemmälle esineisiin. Moni aluksi rumalta näyttävä esine voi piilottaa alleen jotain aivan muuta. Esimerkiksi epämääräisennäköinen lampunvarjostin voi kätkeä upean lampunjalan tai virttynyt nojatuoli puhkeaa kukkaan saadessaan uuden kankaan päällensä.

Teksti: Johanna Tamminen
Kuvat: Castelo, Johanna Tamminen ja Värisilmä

Lue myös:

    Uusimmat