Mainos

Sisukkaan naisen uskomaton yhteistyö: Kirjoitti kirjan yhdessä raiskaajansa kanssa

Voisi kuvitella, että raiskauksen uhri ei koskaan haluaisi nähdä raiskaajansa tilanteen jälkeen. Eräs nainen päätti kuitenkin toisin.

Thordis Elva oli 16-vuotias, kun hänen silloinen poikaystävänsä, Tom Stranger, raiskasi hänet. Nyt he ovat julkaisemassa kirjaa tapahtuneesta.

Elva ja Stranger seurustelivat teini-iässä. Koulun tanssiaisten jälkeen 18-vuotias Stranger alkoi riisua tyttöystäväänsä, ja lopulta raiskasi tämän. Tyttö oli liian humalassa vastustellakseen.

– Pysyäkseni järjissäni laskin hiljaa sekunteja herätyskellostani, ja sen illan jälkeen olen tiennyt, että kahdessa tunnissa on 7 200 sekuntia, Elva muisteli TED Talk -tilaisuudessa.

Suhde ei luonnollisestikaan koskaan toipunut tapahtuneesta.

Elva muistuttaa, ettei raiskaus ole aina stereotypinen puskaraiskaus. Tom ei ollut aseistetettu mielipuoli, vaan Elvan oma poikastävä, eikä raiskaus tapahtunut hämyisällä kujalla, vaan tytön omassa sängyssä.

Tapahtuneen jälkeen pariskunta tapasi toisiaan vain muutaman kerran, kunnes Stranger muutti takaisin Australiaan Elvan kotimaasta Islannista, jossa hän oli ollut vaihto-oppilaana. Vasta Strangerin lähdettyä Elva itse ymmärsi, että kyseessä oli ollut raiskaus.

Mies itse kertoo, ettei pitänyt tapahtunutta tuolloin niinkään raiskauksena, mutta koki siitä silti syyllisyyttä. Elva puolestaan ei päässyt yli tapahtuneesta. 25-vuotiaana hän päätti kaiken itseensä kohdistaman vihan sijaan kirjoittaa kirjeen ex-poikaystävälleen kertoakseen tuntemuksistaan. Ex-pari lähetteli tämän jälkeen sähköposteja toisilleen kahdeksan vuoden ajan. Lopulta he viettivät viikon yhdessä keskustellakseen raiskauksesta ja siitä, millainen vaikutus sillä oli heidän elämäänsä.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Ainoa asia, joka olisi voinut estää..."

Stranger sanoo, että häneltä meni kauan hyväksyä se, että hän oli pystynyt tekemään jotain sellaista. Elva puolestaan kertoo, että häneltä meni pitkään ymmärtää, että hänen käytöksellään tai asullaan ei ollut tapahtuneeseen vaikutusta.

– Kesti vuosia ymmärtää, että ainoa asia, joka olisi voinut estää minua joutumasta raiskatuksi – se ei ollut hameeni, se ei ollut hymyni, se ei ollut lapsellinen luottamukseni. Ainoa asia, joka olisi voinut estää minua joutumasta raiskatuksi, oli mies, joka raiskasi minut – jos hän olisi estänyt itseään, Elva toteaa.

Nainen tietää, että hänen päätöksensä kirjoittaa pian julkaistava South of Forgiveness -kirja yhdessä raiskaajansa kanssa, ei aukene kaikille, mutta hän itse uskoo, että kuuntelemalla syyllistä voi vastaavia tapahtumia estää.

***

3:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.