Mainos

Sisaruksilta huijattiin neljännesmiljoona – ehdollista vankeutta nigerialaiskirjehuijarille

1:56

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion poikkeuksellisessa petosjutussa, missä niin sanottuun nigerialaishuijaukseen osallistunut mies saatiin oikeuden eteen.

Syyttäjä vaati 43-vuotiaalle miehelle tuomiota törkeästä petoksesta. Miehen epäiltiin kuuluneen rikosporukkaan, joka huijasi kahdelta suomalaissiskokselta yli 250 000 euroa.

Naiset tutustuivat porukkaan netissä, jossa kuukausia kestäneen kevyen ja romanttisen viestittelyn jälkeen keskustelu kääntyi raha-asioihin. Huijaus kesti kaikkiaan yli vuoden ajan ja naiset toimittivat rahaa huijareille useissa erissä.

Huijarit kertoivat muun muassa lähettävänsä kallisarvoisen paketin Suomeen, mutta tarvitsivat naisilta rahaa lähetyskuluihin. Paketti ei kuitenkaan koskaan saapunut Suomeen.

Poliisi sai siskosten ansiosta syytetyn miehen kiinni lokakuussa. Tuolloin naiset pyysivät huijareita saapumaan Suomeen ja hakemaan rahaa käteisenä. Puheena ollut summa oli 12 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksen yrityksestä. Rikosnimike oli syyttäjän ensisijaisesti vaatimaa lievempi, sillä oikeuden mukaan asiassa ei ole esitetty syytteen tueksi mitään varteenotettavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi jollakin osallistunut syytteessä tarkoitetun yli 250 000 euron hankkimiseen huijauksella asianomistajilta. 

Oikeuden mukaan on selvää, että mies on tullut noutamaan Suomesta 12 000 euroa uhrilta, jolloin hänet otettiin kiinni. Vastaaja kuitenkin kertoi oikeudessa, ettei olisi missään tapauksessa tullut noutamaan rahasummaa, mikäli olisi ollut tietoinen, että uhreilta oli huijattu yli 250 000 euroa. Tuomion mukaan myöskään uhreille lähetetyistä sähköpostiviesteistä ei ilmene viitteitä siitä, että mies olisi ollut mitenkään osallisena rahasiirtoihin. Oikeus hylkäsi myös syyttäjän vaatiman yli 250 000 euron korvausvaatimuksen näytön puutteen vuoksi.

Oikeuden mukaan asiassa jää varteenotettava mahdollisuus siihen, ettei mies ole ollut millään tavalla osallisena tai edes tietoinen asianomistajien varoilla tehdyistä rahalähetyksistä. 

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin maksamaan oikeudenkäyntikulut. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.