Kuusikymppinen suomalaisnainen ihastui netissä "Frankiin" – sai jättiperinnön sijaan tuomion törkeästä rahanpesusta ja kymppitonnien laskun

Rakkaushuijariin netissä ihastunut kuusikymppinen suomalaisnainen lankesi huijarin metkuihin ja sai tuomion törkeästä rahanpesusta.

Nainen kertoi oikeudessa, että tapasi "Frank Berton" -nimisen miehen sosiaalisessa mediassa vuonna 2018. 

Nainen ei koskaan tavannut miestä kasvokkain. Hän kuitenkin kertoi selvittäneensä netin hakukoneiden avulla, että samanniminen ranskalainen lakimies on naisen käsityksen mukaan todella olemassa.

Mies esiintyi ranskalaisena lakimiehenä ja kertoi, että Jyväskylässä asuva nainen saisi pian perinnön eräältä ulkomaalaiselta naiselta. Huijarin mukaan ulkomaalaisnainen teki kuolemaa.

"Frank" kertoi, että suomalaisnaisen pitäisi maksaa 900 euroa puolen miljoonan euron perinnön lunastamiseksi. Suomalaisnainen maksoi pyydetyn summan, mutta perintöä ei tietenkään kuulunut.

Nainen kuitenkin jatkoi keskustelujaan "Frankin" kanssa kahden vuoden ajan. Viestittely tapahtui englanniksi tai käännösohjelmien avulla.

Keskustelut johtivat siihen, että nainen kertomansa mukaan ihastui mieheen.

Lupasi tulla Suomeen

Vuoden 2019 kesällä huijari pyysi suomalaisnaista avaamaan kolmesta pankista tilit naisen nimelle.

Mies kertoi tarvitsevansa tilejä kaupankäyntiä varten. Hän lupasi saapua perintö- ja liikeasioiden hoitamisen jälkeen naisen luokse Suomeen.

Nainen toimitti avaamiensa suomalaistliien verkkopankkitnnukset avainlukuineen huijarille Afrikkaan. Hän kertoi oikeudelle, että otti niistä valokuvat ja lähetti miehelle WhatsApp-sovelluksessa.

Nainen myös kirjautui huijarin pyynnöstä tileille ja lähetti tiliotteista tälle kuvakaappauksia. Huijari kertoi, että tilille tulleet suoritukset olivat maksuja Afrikasta Suomeen toimitetuista tavaroista kuten elintarvikkeista.

Kymppitonnien virta

Suomalaisnaisen avaamiille tileille alkoi virrata rahaa suomalaisilta henkilöiltä. Puolen vuoden aikana huijari sai kaksitoista suomalaista henkilöä maksamaan tilille yhteensä yli 42 000 euroa.

Kaikki rahaa siirtäneet henkilöt olivat niin ikään huijarin uhreiksi joutuneita suomalaisia. 

Vähimmillään uhrit menettivät hyväuskoisuutensa seurauksena parisataa euroa, enimmillään huijari onnistui lypsämään eräältä uhrilta yli 27 000 euroa.

Syyttäjä vaati rakkaushuijariin langelleelle naiselle rangaistusta avunannosta törkeään petokseen tai toissijaisesti törkeästä rahanpesusta.

Nainen vetosi siihen, että oli itsekin joutunut huijarin uhriksi ja tehnyt tälle palveluksia hyväuskoisuuttaan. Nainen kertoi, ettei hyötynyt toiminnasta itse mitään taloudellisesti.

Juttu jatkuu videon ja linkin jälkeen

Lue myös ja katso video: 
Huijarit iskevät jopa viattomien nettipelien maailmassa – näin rakkaushuijari lähestyi suomalaismiestä Scrabble-sanapelissä 6:30

Oikeus ei uskonut sinisilmäisyyteen

Keski-Suomen käräjäoikeus piti raskauttavana sitä, että nainen oli itsekin menettänyt rahaa huijarille ja jatkanut siitä huolimatta tämän avustamista. Hän vetosi ihastukseensa ja ymmärtämättömyyteensä.

Käräjäoikeuden mukaan menettely osoitti, ettei nainen piitannut siitä, että hänen avaamilleen tileilleen tulleet rahat saattoivat olla peräisin samanlaisten huijausten uhreilta.

Käräjäoikeus määräsi 62-vuotiaalle naiselle rangaistukseksi viisi kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi nainen joutuu maksamaan huijausten uhreiksi joutuneille henkilöille lähes 39 000 euroa "Frankin" heiltä huijaamia rahoja.

Nainen valitti ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, joka oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa ja piti naisen tuomion voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat