Sisäministeriö huolissaan vastarintaliikkeen taipumuksesta väkivaltaan – "Ääri-ideologian fanaatikot aina vaarallisia"

Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmiksi, sisäministeriö toteaa. Ministeriö nostaa väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa esille muun muassa äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan.

– Vastarintaliikkeen kaltainen, ääri-ideologian fanaattisista tunnustajista koostuva ryhmä on aina periaatteessa vaarallinen -- Vastarintaliike on jo todistanut oman väkivaltapotentiaalinsa käytännössä, katsauksessa sanotaan.

Ministeriö viittaa syyskuiseen tapaukseen, jossa vastarintaliikkeen jäsen potkaisi ohikulkijaa Helsingin Asema-aukiolla. Uhri sai vakavan päävamman ja kuoli myöhemmin.

Potkaisija tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankeuteen. 

Ministeriön mukaan vastarintaliikkeen jäsenillä vaikuttaa olevan hyvin matala kynnys käyttää väkivaltaa arvostelijoitaan kohtaan.

– Liike pitää vastustajinaan erityisesti poliittisen spektrin vastakkaista laitaa edustavia tahoja. Kohteeksi voi valikoitua kuitenkin kuka tahansa eri tavalla ajatteleva ja järjestön näkökulmasta vääränlaista Suomea edustava henkilö.

Poliisihallitus aikoo lähiaikoina nostaa kanteen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi.

"Vihapuhe ja valeuutiset lietsovat"

Sisäministeriön mukaan äärioikeistolaisuuden tyypillisin ilmenemismuoto Suomessa ovat edelleen pienet, rasistiset skinhead-ryhmät, joita toimii useissa kaupungeissa.

Ryhmien jäsenet syyllistyvät ajoittain rasistisiin väkivallantekoihin ja voivat aiheuttaa alueellisia ongelmia, mutta eivät muodosta uhkaa valtion turvallisuudelle, ministeriö katsoo.  

Ulkomaalaisvastaisista liikkeistä ministeriö mainitsee myös katupartioita mobilisoineen Soldiers of Odinin, jonka paikallisryhmistä enää vain muutama on ministeriön mukaan aktiivisia.

Katsauksessa varoitetaan ailti, että äärikansallismieliset katupartiot saattavat vielä palata otsikoihin, jos esimerkiksi turvapaikanhakijoiden määrä nousee taas.   

– Odinin partiointiin arvioitiin liittyvän yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaa uhkaa, koska toimintaan lähti mukaan suhteellisen runsaasti rasistisesti ajattelevia ja todistetusti väkivaltaan taipuvaisia henkilöitä. Poliisin tietoon onkin tullut useita partioihin liittyviä pahoinpitely- sekä muita rikosepäilyjä.

Äärivasemmistolaista radikaaliliikehdintää ministeriö pitää edelleen suhteellisen vähäisenä. Se arvioi, että väkivaltaan valmiita anarkisteja on muutamia kymmeniä.

Ministeriö varoittaa, että lisääntyneet vihapuhe ja valeuutiset luovat kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ääriliikkeille. 

– Faktojen ja mielipiteiden ero on hämärtynyt -- Viha- ja väkivaltapuheella luodaan oikeutusta aatteelliselle väkivallalle.  

Lue myös:

    Uusimmat