Sisäministeri Rantanen lakkautti tiukempaa rajalakia valmistelleen työryhmän

Mikä on itärajan tilanne, sisäministeri Rantanen? 7:05
Katso myös: Mikä on itärajan tilanne, sisäministeri Rantanen?

Välineellistetyn maahantulon torjumiseen tähtäävää lakihanketta valmistellut sisäministeriön työryhmä on lopettanut toimintansa. 

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) päätti työryhmän lakkauttamisesta maanantaina.

Ryhmä aloitti kolmisen viikkoa sitten

Työryhmä aloitti työnsä runsaat kolme viikkoa sitten. Tavoitteena oli selvittää ja valmistella lakimuutokset, joilla voidaan torjua maahantulon välineellistämisen muodossa Suomeen kohdistuvaa painostamista ja vahvistaa rajaturvallisuutta.

Työryhmää johtanut hallitusneuvos Sanna Palo sisäministeriöstä kertoo, että lakiluonnos on aikataulusyistä päätetty viimeistellä loppuun virkatyönä sisäministeriössä.

– On arvioitu, että viimeistely pystytään tekemään nopeammin tällä tavalla, kun periaatteessa se paketti on ollut jo kasassa, Palo kertoo STT:lle.

Palon mukaan lakiluonnos voidaan lähettää lausuntokierrokselle mahdollisesti jo tällä viikolla.

Hän ei toistaiseksi avaa sitä, mihin ratkaisuihin työryhmä on valmistelussaan päätynyt. Lakiluonnos tulee julkiseksi, kun se lähetetään lausunnoille.

Lakihanketta perusteltu näin

Lakihanketta on perusteltu sillä, että Suomen varauduttava siihen, että Venäjän painostaminen jatkuu pitkäaikaisesti ja että välineellistetty maahantulo saa aiempaa laajempia ja vakavampia muotoja. Sisäministeriön mukaan hankkeessa on kyse viimesijaisesta varautumisesta vakavimpiin tilanteisiin.

Valmistelussa on selvitetty myös mahdollisuutta säätää asiasta tarvittaessa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Kun sisäministeriössä valmisteltu ehdotus tulee julkiseksi, on Palon mukaan hyvä hetki käydä aiheesta yhteiskunnallista keskustelua.

– Onko tavoite oikea, ja ovatko keinot oikeat ja ovatko ne oikeasuhtaisia, Palo sanoo.

Hallitus päätti helmikuussa, että itärajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuna huhtikuun puoliväliin asti. Itäraja on ollut kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta joulukuun puolivälistä saakka.

Työryhmän lakkauttamisesta uutisoi aiemmin Demokraatti.

Lue myös:

    Uusimmat