Oikeusministeri Meri haluaa myös perheet vastuuseen jengiongelmasta

Oikeusministeri Meri haluaa Tanskan mallin: Perhe voi menettää asuntonsa, jos lapsi törttöilee 0:54
Oikeusministeri Meri haluaa vastuuttaa perheitä jengiongelmasta.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) haluaa "kaikki keinot" käyttöön nuorisorikollisuuden ja jengiuhan taittamiseksi Suomessa.

Meri ottaisi Suomeen mallia Ruotsista, missä hänen mukaansa pohditaan jopa mahdollisuutta viedä perheeltä kaupungin vuokra-asunto, jos vanhemmat eivät huolehdi siitä, miten perheen lapset käyttäytyvät.  

Merin mukaan nuorisorikollisuus- ja jengiuhkaa ei voida ratkaista pelkästään lakeja säätämällä. Hänen mukaansa ongelma on yhteiskunnan lisäksi myös yksilöiden ja perheiden vastuulla.

Oikeusministeri puhui asiasta tiistaina järjestetyssä oikeustoimittajien tilaisuudessa. Teemana oli muun muassa Ruotsin jengikaaos ja se, miten vastaava kehitys voitaisiin Suomessa estää. 

– Kaikki keinot on meidän saatava käyttöön, me nyt varmasti näemme mikä tilanne Ruotsissa on ja se on ihan järkyttävä. Me emme missään tapauksessa saa päästää tätä siihen tilanteeseen, Meri kommentoi MTV Uutisille tilaisuuden jälkeen.

"Tehtävä kaikki mahdollinen"

Meri arvioi tiistaina myös, ettei Suomen poliisiviranomaisilla ole tällä hetkellä tarpeeksi työkaluja nuoriso- ja jengirikosten ennaltaehkäisyyn. 

Meri haluaisi Suomen viranomaisille samat valtuudet kuin Ruotsissa, missä ihmisten puhelimia voidaan kuunnella ilman varsinaista rikosepäilyä.

Tällä hetkellä poliisi voi käyttää tällaista, salaiseksi pakkokeinoksi kutsuttua toimenpidettä vain oikeuden luvalla – ja vain, jos sillä on syy epäillä, että henkilö syyllistyy vakavaan rikokseen. 

– Kyllä meidän täytyy tehdä tässä yhteiskunnassa kaikki mahdollinen, jotta me voidaan vakava jengirikollisuus estää, oikeusministeri vetoaa.

"Ongelma ei oikeina vaikenemalla"

Tilaisuudessa Meri puhui myös Tanskan poliisin mahdollisuudesta tehdä niin sanottuja alueellisia ratsioita sekä korosti, että viime aikoina pinnalla ollut jengirikollisuus liittyy nimenomaisesti maahanmuuttajataustaisiin nuoriin miehiin.

Merin ongelma ei oikene vaikenemalla.

– Se, että ruvetaan puhumaan asioista oikeilla nimillä ja puuttumaan, ei se tarkoita sitä, että aletaan ihmisiä vihaamaan, Meri totesi toimittajille.

Oikeusministeriön asettama työryhmä pohtii parhaillaan keinoja nuoriso- ja jengirikollisuuden suitsimiseksi. Myös Ruotsin ja Tanskan keinot ovat pohdittavina. 

Juttua muokattu 9.10. kello 10.25: Jutun leipätekstistä on poistettu ministerin antama virheellinen tieto ja lausunto.

Ministeri Meri antoi MTV Uutisille tiistaina 3. lokakuuta televisiohaastattelun, jossa hän kertoi toivovansa Suomeen Tanskassa käyttöön otettua mallia, jossa perhe voi menettää kaupungin vuokra-asunnon, mikäli perheen lapset eivät käyttäydy:

"Tanskassa myös vanhempia velvoitetaan ottamaan osaa siihen, miten lapset toimivat yhteiskunnassa. Voi esimerkiksi menettää kaupungin vuokra-asunnon, jos ei huolehdi siitä, miten lapset käyttäytyvät", hän sanoi.

Ministeri on myöhemmin korjannut puheitaan. Ministerin mukaan hänen oma lausuntonsa ei pidä paikkaansa. Ministeri kertoo sen sijaan tarkoittaneensa, että Ruotsissa on harkittu vastaavan keinon ottamista käyttöön. 

Meri on pahoitellut virhettään viestipalvelu X:ssä. 

Lue myös:

    Uusimmat