Mainos

Sisäministeri: Muutamme lakia – törkeä rikos johtaa karkotukseen

Hallitus valmistelee lakimuutosta, joka mahdollistaa törkeään rikokseen syyllistyneen poistamisen Suomesta.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen turvapaikkakäytännöt ovat jo nyt vähintään yhtä tiukkoja kuin mihin Ruotsi ja Norja vasta pyrkivät.

Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) viittasi eilen lakimuutokseen törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden kohdalla, mutta muutos ei johdu Kempeleen eilisestä raiskausepäilystä. Orpon mukaan lakihankkeesta on sovittu jo hallitusohjelmassa ja sitä valmistellaan parhaillaan.

– Me pyrimme muuttamaan lainsäädännön niin, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneet voidaan poistaa maasta, kertoi Orpo tänään eduskunnassa.

Erityisesti perussuomalaiset ovat vaatineet myös turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä. Sisäministeri Orpo sanoo viranomaisten pyrkivään niin nopeaan käsittelyyn kuin lait ja sopimukset sallivat.

– Me kehitämme koko ajan näitä turvapaikkaprosesseja ja teemme ne niin nopeaksi kuin mahdollista, vakuutti Orpo.

Esimerkiksi mahdollisesti Venäjältä tuleville turvapaikanhakijoille valmistellaan nopeutettua käsittelyä.

– Venäjältä tulevien osalta meillä on valmistelussa se, että heidät otetaan ikään kuin pinon päällimmäiseksi ja käsitellään nopeutetussä käsittelyssä. Näin voidaan puuttua nopeasti siihen, jos on selkeitä perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Eli laajalla rintamalla tällä hetkellä valmistellaan ja kehitetään toimintoja, kertoi Orpo.

"Ruotsi ja Norja tekevät perässä"

Myös Ruotsi ja Norja ovat tiukentamassa turvapaikkakäytäntöjään. Orpon mukaan Suomi on reagoinut jo aiemmin.

– Uskallan väittää, että me olemme vähintään tehneet saman, mitä Ruotsi ja Norja nyt tekevät perässä, totesi Orpo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) piti tärkeänä, että lakeja ja käytäntöjä edelleen tiukennetaan muun muassa perheiden yhdistämisen, määräaikaisten päätösten ja karkoitusten osalta. Soinin mielestä turvapaikkakäytäntöjä on myös koordinoitava naapurimaiden kanssa, jotta vetovoima- ja työntötekijät pysyvät yhteismitallisina.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.