Orpo: Pikakäännytysten aloittaminen mahdollista

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus selvittää niin sanottujen pikakäännytysten käyttöönottoa. Hallitus on parhaillaan uusimassa maahanmuuttopoliittisia linjauksiaan.

Hallitus pyrkii nopeuttamaan turvapaikkahakemusten käsittelyä entisestään. Orpon mukaan voidaan jo puhua pikakäännytyksistä.

– Kyllä näin voi sanoa, koska pyrimme huomattavaan nopeuteen näissä käsittelyissä ja käännytyksissä.

Orpo korostaa, että pikakäännytysten lainsäädännölliset edellytykset on selvitettävä tarkasti ennen niiden käyttöönottoa. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten nopeasti käännytyspäätökset pystyttäisiin jatkossa tekemään.

Hallitus käsitteli asiaa tänään maahanmuuton ministerityöryhmän kokouksessa. Pikakäännytysten puolesta on puhunut erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.), ja asia oli kokouksessa esillä hänen aloitteestaan.

– Toivoin, että asia otetaan nyt vakavasti. Tämä on tietysti koko hallituksen päätös, ei yksin minun eikä perussuomalaisten. Tässä tilanteessa tarvitaan kaikki mahdolliset keinot. Tilanne on vakava ja huolestuttava monestakin syystä, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mielestä Suomen pitäisi voida käännyttää esimerkiksi Tornioon tulevia turvapaikanhakijoita takaisin Ruotsiin.

Hallitus valmistelee parhaillaan uutta maahanmuuttopoliittista linjapaperia, joka on tarkoitus julkistaa marraskuun loppuun mennessä.

– Edellinen linjapaperi tehtiin syyskuun alussa. Sen jälkeen tilanne on elänyt. Paljon on tehty ja uusia toimia ollaan käynnistämässä, Orpo kertoo.

Linjapaperissa otetaan yksityiskohtaisemmin kantaa muun muassa turvapaikkaprosesseihin, turvallisten maiden listaan ja kotouttamiseen liittyviin asioihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja