Sisäministeri MTV:lle: Koko itäraja voitaisiin sulkea, jos Venäjä ottaisi turvapaikanhakijoiden vyöryn hybridioperaationsa välineeksi

Mitä Suomi voisi tehdä, jos Venäjä päätyisi ohjaamaan satojatuhansia turvapaikanhakijoita rajojemme tuntumaan? 2:06
Videolla käydään läpi, miten mahdollisiin hybriditoimenpiteisiin olisi voitaisiin vastata nykyistä tehokkaammin.

Koko Suomen itäraja voitaisiin sulkea, jos Venäjä alkaisi puskea tuhatmäärin turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia Suomen rajalle, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Asian ytimessä -ohjelmassa käsiteltiin Venäjän hybriditoimia ja Suomen kykyä vastata niihin. Toimittaja Jaakko Loikkanen kysyi Mikkoselta, miten Suomi voisi reagoida jos itärajalle tuotaisiin kymmeniä- tai satojatuhansia siirtolaisia tarkoituksena häiritä ja kuormittaa Suomea. Mikkosen mukaan laki mahdollistaa jopa kaikkien rajanylityspaikkojen sulkemisen, jos tilanne niin vaatii. Pienempiin keinoihin käytetään pienempiä vastatoimia, suurempiin suurempia.

– On hyvä huomata, että kun vastataan erilaisiin vaikutusyrityksiin, hybridiuhkiin tai minkä tyyppisiä ne sitten ovatkin, niin vastaaminen tehdään sillä tarpeella ja sillä tasolla kun kuhunkin toimeen tulee vastata, Mikkonen sanoo.

Toimenpiteet voisivat olla Mikkosen mukaan tarpeen, jos Venäjä välineellistäisi siirtolaisia ja työntäisi näitä rajan yli.

Käytännössä rajan ylityksen estäminen estää turvapaikan hakemisen kyseisellä paikalla, jolloin Suomi ohjaisi henkilöt tekemään turvapaikkahakemuksen toisaalla. Jos koko itäraja suljettaisiin, estyisi hakemuksen teko käytännössä kokonaisuudessaan itärajalla, koska hakemus pitäisi mennä tekemään tekemään aivan toisaalle, kuten länsirajalle. 

Mikkonen vakuuttaa, että Suomi ei kuitenkaan ryhtyisi samanlaisiin toimiin kuin vaikkapa Puola, ja pitäisi huolta tarvittaessa humanitäärisestä avusta rajalla oleville ihmisille, vaikka rajanylityspaikka olisikin suljettu.

Videolla käydään läpi, miten mahdollisiin hybriditoimenpiteisiin olisi voitaisiin vastata nykyistä tehokkaammin.

Mihin Suomessa tulee Ukrainan sodan vuoksi varautua, sisäministeri Krista Mikkonen? 10:22
Kuuntele koko haastattelu aiheesta videolta.

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

Lue myös:

    Uusimmat