Sipulit kasvamaan: Kylvä nämä toukokuussa

Toukokuu on hyvää aikaa kylvää siemenestä kasvatettavia sipulilajikkeita avomaalle.

Ruohosipuli

Kylvä ruohosipuli toukokuussa suoraan kasvupaikalle. Kylvä siemeniä mättäiksi, joiden väli on noin 30 cm.

Ruohosipuli itää 10–14 vuorokaudessa, ja sen alin itämislämpötila on +4 astetta.

Satoa voi leikata pitkin kesää, mutta jätä leikattuihin mättäisiin noin 4 senttimetrin tyngät. Kylvä ruohosipulia pitkin kesää, niin saat satoa koko kasvukauden.

Rivi- ja taimiväli: 30 cm

Kiinansipuli

Kylvä kiinansipuli touko-kesäkuussa suoraan avomaalle. Kylvä siemenet ruohosipulin tapaan mättäiksi, joiden väli on noin 30 cm.

Kiinansipuli muistuttaa ulkonäöltään ruohosipulia, mutta sen lehdet tuoksuvat valkosipulilta. Kiinansipulia voi käyttää ruoanlaitossa valkosipulin asemesta.

Rivi- ja taimiväli: 30 cm

Vihersipuli

Vihersipuli, joka tunnetaan myös kevätsipulin nimellä, kylvetään suoraan kasvupaikalle toukokuussa. Satoa vihersipuli tuottaa jo 6–8 viikon kuluttua. Vihersipulia voi kasvattaa myös tavallisen kepasipulin siemenestä, silloin sato korjataan nuorena.

Kevätsipulin voi käyttää ruoanlaittoon kokonaisuudessaan. Se sopii sekä salaatteihin että kevyesti kypsennettäviin ruokiin, kuten wokkeihin.

Taimiväli: 2–3 cm

Riviväli: 20 cm

Hillosipuli

Kylvä liotetut siemenet touko-kesäkuussa hajakylvönä mataliin vakoihin. Hillosipuli viihtyy auringossa ja vähäravinteisessa maaperässä. Voimakkaasti lannoitetussa maassa sipuleista tulee liian suuria säilöntään. Suuret sipulit voi käyttää ruoanlaittoon.

Sipulisato valmistuu yleensä elokuussa. Korjaa sato, kun naatit ovat tuleentuneet. Säilö sipulit mahdollisimman pian.

Taimiväli: 1–2 cm

Riviväli: 30 cm

Hopeasipuli

Kylvä hopeasipuli maan eteläosissa viimeistään toukokuussa suoraan kasvupaikalle. Pidä kylvös kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet. Pohjoisemmassa esikasvatus on suositeltavaa. Nopeakasvuinen sipuli sopii hyvin raakana salaatteihin. Hopeasipuli viihtyy runsasmultaisessa, kalkkipitoisessa maassa.

Taimiväli: 4–5 cm

Riviväli: 40 cm

Purjosipuli

Osan purjosipulilajikkeista ehtii kylvää aurinkoiselle paikalle vielä toukokuussa. Kastele kylvörivi ennen kylvöä ja pidä se kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet.

Taimiväli: 10–15 cm

Riviväli: 50–60 cm

Istukkaat

Kelta- ja punasipulia kasvatetaan useimmiten istukkaista. Istukassipuli istutetaan aikaisin keväällä siten, että puolet istukkaasta jää maanpinnalle. Sipuli korjataan, kun puolet naateista on kellastunut ja kaatunut maahan. Sato korjataan ennen syyskylmiä.

Lähteet: siemenkauppa.com, hyötykasviyhdistys.com, Satoa saunan takaa (Lumme S., 2012)

(MTV - LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat