Sipsit ainoita "vihanneksia" – jo vauvat syövät liikaa roskaruokaa

Nykyvauvat syövät huolestuttavan paljon roskaruokaa.

Mmm, sipsejä ja limua! Kukapa niistä ei nauttisi? Länsimaiselle nykyihmiselle herkkuja on tarjolla runsaasti – jopa siinä määrin, että niitä syövät jo vauvatkin. 

Vauvanruokaa valmistava Beech-Nut tutki, miten paljon roskaruokaa nykyvauvat syövät. Selvityksen mukaan vaippaikäiset nauttivat aivan liikaa keksejä, sokerisia juomia ja suolan kyllästämiä välipaloja, kertoo Smart Parenting -sivusto.

Vauvan ruokailu Suomessa

 • Äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa. Jos imetys ei ole mahdollista tai maito ei riitä, annetaan äidinmaidonkorviketta.
 • Lisäruoat aloitetaan aikaisintaan neljän kuukauden, viimeistään kuuden kuukauden iässä, lapsen tarpeen mukaan.
 • Vauvaikäisen ruokaan ei tarvitse lisätä suolaa.
 • Alle yhden vuoden ikäisen ruoassa ei käytetä suolaa sisältäviä ruokia, kuten makkaraa, muita lihavalmisteita, juustoja tai valmisruokia.
 • Vauvan ruokiin ei tarvita sokeria. Janojuoma on vesi; vauvalle ei tule antaa esimerkiksi mehuja, koska vauva tottuu makeaan makuun.
 • Noin vuoden iässä lapsi alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. Lapsen ruoan voi valmistusvaiheessa erottaa muusta ruoasta, ennen kuin ruoka suolataan ja maustetaan.

Lähde: Mll.fi, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriö, julk. 2004  

Selvityksen mukaan yksivuotiaina yli 40 prosenttia vauvoista söi jo suklaisia brownie-leivoksia, limuja ja suolaisia snackseja. Yksivuotiaat söivät päivässä lisäksi huimasti liikaa suolaa.

Suolan, eli natriumkloridin, saantisuositus Suomessa on enintään viisi grammaa päivässä, kertoo Suomen Sydänliitto; lapsille suositus on alle kolme grammaa päivässä.

Osa jenkkitaaperoista ei syö lainkaan vihanneksia tai hedelmiä

15 kuukauden ikään ehtineet vauvat saivat ruokansa mukana kuusi ja puoli teelusikallista sokeria päivässä. Sokeria nautittiin paitsi virvoitusjuomissa, myös esimerkiksi makeissa jogurteissa ja valmisruoissa.

Suomessa aikuiselle suositellaan sokeria maksimissaan 40–60 grammaa päivässä. Sen saa nauttimalla esimerkiksi puoli litraa sokeroitua virvoitusjuomaa, kertoo Diabetesliitto

Selvityksen mukaan kolmasosa 12–23 kuukautta vanhoista amerikkalaislapsista ei syönyt lainkaan hedelmiä. Vihanneksilla meni vielä huonommin: alle puolet 2-vuotiaista lapsista söi vihanneksia.

Vain prosentti selvityksen lapsista söi lehteviä vihanneksia, kuten salaattia.

Järkyttävintä lienee se, että vihannesten ykkössuosikki oli peruna – jota kuitenkin nautittiin usein sipsien ja ranskalaisten muodossa.

Video: Onko sokeri todella vaarallista?

1:44

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

  MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.