Mainos

Sipoolaiset vastustavat rajasiirtoa

Lopullisen päätöksen alueliitoksesta tekee valtioneuvosto. Liitos jäänee seuraavan hallituksen asialistalle. Selvitysmiehen esityksen mukaan kuntaliitos toteutettaisiin vuoden 2009 alusta.

Yli 93 prosenttia sipoolaisista vastustaa Helsingin ja Sipoon välistä rajasiirtoa.Sipoolaiset ottivat tänään kantaa sisäministeriön asettaman selvitysmiehen Pekka Myllyniemen ehdotukseen, jossa osa Sipoosta liitettäisiin Helsinkiin.

Vaalipäivän äänet eivät olennaisesti muuttaneet ennakkoäänten antamia lukuja. Ennakkoonäänestäneistä liki 94 prosenttia vastusti Sipoon kunnan rajan siirtämistä. Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Rakel Hiltusen mielestä kansanäänestys auttaa ennen kaikkea Sipoon kunnanvaltuustoa kartoittamaan kuntalaisten mielipiteitä.

- Tämmöinen neuvoa antava kansanäänestys on lähinnä Sipoon valtuustoa koskeva. [---] Se on tarkoitettu Sipoon kunnanvaltuustolle evästykseksi ja kannanottoa varten selvitysmies Myllyniemen ehdotukseen, joka on nyt ollut lausuntokierroksella, sanoo Hiltunen.

Lopullinen ei-äänten määrä oli 93,2 prosenttia ja kyllä-äänten 5,1 prosenttia. Mielipidettään ei osannut ilmaista 1,4 prosenttia äänestäneistä ja äänestyslipuista hylättiin 0,3 prosenttia.

Äänestysprosentti Sipoossa oli lopulta 65,6. Tämä on liki samaa tasoa kuin edellisten kunnallisvaalien äänestysprosentti. Lukua lienee laskenut hieman se, että osa ennakkoon äänestäneistä oli unohtanut henkilötietolomakkeensa vaalikuoresta.

Äänestys neuvoa antava

Kansanäänestys on neuvoa antava, joka vaikuttaa Sipoon kunnanvaltuuston päätökseen, kun se ottaa maaliskuussa kantaa selvitysmiehen ehdotukseen.

Sipoon kunnanvaltuusto päätti joulukuussa antaa kuntalaisilleen tilaisuuden arvioida, hyväksyvätkö he maa-alueiden siirtämisen Sipoosta Helsinkiin.

Lopullisen päätöksen alueliitoksesta tekee valtioneuvosto. Liitos jäänee seuraavan hallituksen asialistalle.

Selvitysmiehen esityksen mukaan Helsinki saisi noin 3000 hehtaarin suuruisen alueen Sipoota. Helsinki on tavoitellut Lounais-Sipoosta noin 5000 hehtaarin aluetta.

Luovutettavaan alueeseen kuuluisivat muun muassa Itäsalmi, Karhusaari ja Landbo. Vantaalta Helsinki saisi Västerkullan kiilaksi kutsutun alueen. Selvitysmies esittää, että kuntaliitokset toteutettaisiin vuoden 2009 alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.