"Ikävä uutinen haja-asutusalueiden pienituloisille" – Vasemmisto hyökkäsi sote-uudistuksen kimppuun eduskunnassa

Oppositio on hyökännyt hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädännön kimppuun asian eduskuntakäsittelyssä.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mukaan uudistus ei paranna valinnanvapautta, sillä suurten kasvukeskusten ulkopuolella uudistuksen arvioidaan harventavan terveyskeskusverkkoa.

– Tämä on ikävä uutinen niille haja-asutusalueiden pienituloisille, joilla ei ole omaa autoa eikä aina taksirahaakaan.

Kontulan mukaan sote-uudistus ei myöskään paranna niiden kansalaisten asemaa, jotka ovat huolestuneet veroparatiiseista.

– Vaikka hallituksen esitykseen liittyy jotain avoimuusvelvoitteita, niin ei kuitenkaan riittäviä verovälttelijöiden tunnistamiseksi.

Kontulan mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus ei ole myöskään onnistunut huolehtimaan elinkeinovapaudesta.

– Laajat palveluvelvoitteet suosivat suuria terveysyrityksiä, ja paikallisten pk-yritysten asemaa heikentää entisestään kansainvälisten terveysyritysten veroshoppailumahdollisuuksien turvaaminen.

Anna-Kaisa Pekonen (vas.) tivasi asiakasmaksujen suuruutta.

-Asiakasmaksu mainitaan esityksessä 72 kertaa. Mutta sitä ei kerrota, minkä suuruinen se tulee olemaan.

Tietojärjestelmän puute huolettaa

Kaikki oppositiopuolueet soimasivat esitystä siitä, että se on edelleen ristiriidassa hallituksen omien tavoitteiden kanssa. Tavoitteena on, että uudistuksella säästetään kuluja, lisätään yhdenmukaisuutta ja vähennetään palvelujen pirstaleisuutta.

RKP:n Mikaela Nylander sivalsi hallitusta haukkumalla valinnanvapauslakia "demokraattiseksi bluffiksi".

– Laiha kompromissi, jolla on kohtalokkaat seuraukset yhteiskunnalle.

Muutosta kuvailtiin myös holtittomaksi, mihin perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vastasi, että "ei tule mitään holtitonta muutosta".

– On maakuntia, joissa on ollut jo valinnanvapauteen liittyviä kokeiluja, lisäksi käynnistetään pilottihankkeita.

Vihreiden mielestä yksi suurimmista ongelmista on se, että kattava tietojärjestelmä puuttuu. Hallitus on kaavaillut, että sellainen valmistuisi vasta vuonna 2025.

– Mistä hoitohenkilökunta tietää, millainen tausta potilaalla on ja siten välttää tekemästä hoitovirheitä? kysyi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Rehula myönsi, että tiedonkulku ja digitalisaatio ovat uudistuksen onnistumisen tae. Hän muistutti, että potilastiedot eivät kuitenkaan nykyäänkään ole kattavasti saatavilla.

– Nykytilanne on se, että faksaillaan tietoja paikasta toiseen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) lisäsi, että myös yksityisten terveysyritysten täytyy liittyä valtakunnalliseen Kanta-potilasjärjestelmään mukaan.

– Se ei jää erilliseksi saarekkeeksi.

Emma Kari (vihr.) ihmetteli, että vaikka hallitus tunnustaa, että uudistukseen liittyy taloudellisia riskejä, niiden suuruutta ei ole arvioitu.

– Puhutaanko sadoista miljoonista vai miljardeista? Näihin ei ole saatu vastauksia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kyseli, eikö riittäisi, että perusterveydenhuoltoon tuotaisiin hoitotakuu siten kuin se erikoissairaanhoidossa toimii.

Eduskunta aloitti keskiviikkona sote-lakipaketin kokonaisuuden käsittelyn. Aikaa käsittelylle on heinäkuun alkupuolelle saakka.  

Sotea selkokielellä – nyt jokainen ymmärtää mistä on kyse 11:00

Lue myös:

    Uusimmat