Mainos

Sipilän mukaan sote kaatui eduskunnan hidasteluun, oppositio syyttää perustuslainvastaisuutta – sote-valiokunta julkisti kohutut asiantuntijalausunnot

10:33
Video: Sote ja hallitus kaatuivat – mitä nyt?

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on julkistanut viime torstaina saamansa asiantuntijalausunnot sote-uudistuksesta. Valiokunta päätti asiasta kokouksessaan tänään. Päätös oli yksimielinen, valiokunnasta kerrotaan. Lausunnot löytyvät eduskunnan nettisivuilta.

Sote- ja maakuntauudistus kaatui perjantaina, kun hallituksen eronpyynnön jälkeen eduskunnan puhemiesneuvosto päätti, ettei uudistuksen käsittelyyn ole enää edellytyksiä.

Muun muassa Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen vaati Twitterissä lausuntoja julkisiksi sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamussa sote-uudistuksen kaatuneen aikapulaan ja eduskunnan hidasteluun.

Sipilä vertasi lähetyksessä sote- ja maakuntauudistusta talonyhtiön putkiremonttiin ja sanoi, että monet haluavat siirtää sitä eteenpäin, jolloin asia vain vaikeutuu.

–  Näin oppositio on halunnut tehdä koko tämän kauden ajan. Uudistuksella on ollut valtava vastustus. Nyt aika vain kerta kaikkiaan loppui kesken, vaikka nuo lait ovat olleet hyvin pitkään eduskunnassa, Sipilä kommentoi.

Kun toimittaja tiedusteli pääministeriltä, miksei hallitus tuonut eduskuntaan sellaisia lakeja, jotka olisivat olleet perustuslain mukaisia, Sipilän kanta oli, ettei asia ole näin.

–  Kyllä ne valmistelun perusteella ovat perustuslain mukaisia, Sipilä sanoi ja lisäsi hieman myöhemmin, että perustuslaki on koko ajan tulkintaa.

Oppositio riemastui

Sipilä riemastutti kommenteillaan opposition. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että hidastelupuheillaan Sipilä pakoilee poliittista vastuuta soten kaatumisesta.

– Sote kaatui siihen, että se oli Suomen perustuslain vastainen. Näin laajaa terveydenhuollon yksityistämistä ei vain ollut mahdollista sovittaa kansalaisten yhtäläisiä oikeuksia turvaavan perustuslain kanssa, Andersson moitti tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi viikonloppuna, että hän suosittelee torstaina saatujen asiantuntijalausuntojen julkistamista.

Kiurun mukaan asiakirjat puhuvat sen puolesta, että sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

Kiuru on kuvaillut lausuntoja "opettavaiseksi luettavaksi" ja sanonut niiden osoittavan, että hidastelusta syytetty eduskunta on todella ollut "puun ja kuoren välissä" sote-uudistuksen edetessä.

– Lausunnot auttavat keskustelemaan sote-uudistuksen tosiasiallisista ongelmista.

Korjauksia ja paikkauksia

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli viime torstaina isoa liutaa asiantuntijoita sote-uudistuksesta. Kuulemiseen oli kutsuttu muun muassa perustuslain ja EU-oikeuden asiantuntijoita. Täsmäkuulemiset päätettiin järjestää kaikkiaan neljältä keskeiseltä sote- ja maakuntauudistusta koskevaan lakipakettiin kuuluvalta alueelta.

– Nuo alueet ovat rahoitus laajasti ymmärrettynä, tietosuoja, julkinen oma palvelutuotanto sekä notifiointi. Haluamme, että valiokunta voi olla varma tämän kokonaisuuden perustuslaillisuudesta, Kiuru kertoi ennen kuulemisia.

Uudistusta koskevaa lainsäädäntöpakettia korjailtiin ja paikkailtiin eduskuntakäsittelyn aikana sieltä täältä, ja hallitus toimitti viimeisimmän täydennyksen sote-vastineeseen vain joitakin päiviä ennen koko paketin kaatumista.

Sote-valiokunnassa istuneet opposition edustajat arvioivat heti tuoreeltaan, että tilanne näytti perustuslaillisista asetelmista huonolta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja