Sipilä vuorolisien leikkauksista: "Valvoin tämän kysymyksen äärellä"

Pääministeri Sipilän puhe 16.9.2015 17:23

Sipilä toivoi suomalaisilta työnantajien ja työntekijöiden välistä yhteishenkeä työpaikkojen säilyttämiseksi kotimaassa. Yrityksiltä ja niiden johtajilta pääministeri odottaa johtajuuden lisäksi "ripauksen lisää isänmaallisuutta".

– Sotien jälkeen Suomi teollistui ja nousi köyhyydestä ennennäkemättömällä ahkeruudella, sitkeydellä ja yhteen hiileen puhaltamisella. Tämän takasi ennen muuta halu mennä eteenpäin. Suomi uskalsi tehdä rohkeita ratkaisuja. Näin on toimittava myös tänään ja lähivuosina.

Pääministeri sanoi ymmärtävänsä hallituksen toimien arvostelun.

– Demokratiaan kuuluu myös oikeus mielenilmaukseen ja lailliseen lakkoon.

– Työelämän ulkopuolella olevat, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät kantavat jo oman taakkansa säästöpäätösten kautta. Myös työtä tekevien on kannettava oma panoksensa työttömien hyväksi, Sipilä perusteli.

Sipilä tyrmäsi myös arvonlisänveron korottamisen sisäisen devalvaation keinona. Hänen mukaansa sitä olisi jouduttu korottamaan usealla usealla prosenttiyksiköllä ja maksumiehiksi olisivat joutuneet kaikki suomalaiset. 

Sipilältä myös kolmas ehdotus

Sipilä selitti sitä, miksi näin poikkeuksellisiin toimiin ryhdyttiin. Sipilä paljasti myös tarjonneensa ammattiliitoille kolmatta kompromissiesitystä. 

– Tein kaksi epäonnistunutta yritystä yhteiskuntasopimuksen solmimiseksi. Yritin tosissani ja neuvottelujen kariutuminen oli suuri pettymys. Tein vielä viimeisenä iltana kompromissiesityksen. Olin todella yllättynyt, kun siihenkään kaikki eivät tarttuneet. Silloin minulle oli selvää, että todellista valmiutta yhdessä sopimiseen ei ole

– Suomella ei ole varaa jäädä odottamaan, josko kolmas yritys onnistuisi. Siksi hallituksen vastuu ja velvollisuus oli ryhtyä päätöksiin itse. 

"Valvoin tämän äärellä"

Sipilä kertoo häneltä kysyttäneen, miten viennin kilpailukykyä parantaa se, jos leikkaamme sairaanhoitajan tai poliisin sunnuntaikorvauksia. 

– Myönnän, että valvoin tämän kysymyksen äärellä ennen päätöksen tekemistä. Sunnuntaikorvauksen pienentäminen vähentää merkittävästi julkisen puolen kuluja ja mahdollistaa osaltaan työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamisen.

Viimeinen vetoomus

Pääministeri vetoaa vielä kerran työmarkkinaosapuoliin.

– Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä. 

– Aikaa on vielä muutama päivä ennen kuin eduskunta alkaa käsitellä hallituksen esittämiä toimia. Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista.  

Sipilä korostaa, että paketin yksityiskohdat eivät ole hallitukselle arvovaltakysymys hallitukselle, mutta tavoitteestaan hallitus ei voi tinkiä.

– Odota, katsele ja ota velkaa -asenne ei enää toimi. Nyt pitää oikeasti tehdä muutos eikä miettiä tyylipisteitä. 

Sipilä lupaa, että pyrkii kaikessa työssään toteuttamaan uudistuksia niin oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kuin mahdollista. Työelämäpaketin yksityiskohtainen lainsäädäntö tehdään Sipilän mukaan edelleen työelämän osapuolia kuullen.

Kaivetaan nyt sisu

Sipilä kertoi puheensa lopuksi omista henkilökohtaisista ajatuksistaan

– Tiedän, että nyt on viimeisiä hetkiä laittaa Suomi kuntoon. Suomi on taitekohdassa. En voisi koskaan antaa itselleni anteeksi, jos jätämme nyt tekemättä ja pudotamme kinttaat.

Sipilän mukaan moni asia tehdään jatkossa pienemmällä rahalla kuin aiemmin. Sopeutuminen vaatii luovuutta, uudistamisen halua ja tinkimätöntä työtä yhteisten tavoitteiden eteen.

– Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki. Jos jokin on varmaa, niin se, että tästäkin selvitään, Sipilä päättää.

Pääministeri Sipilän puhe 16.9.2015 17:23

Lue myös:

    Uusimmat