Sipilä pitää yhtiöittämisvelvoitteesta luopumista hyvänä ajatuksena

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus menee hyvään suuntaan, jos yhtiöittämisvelvoitetta ei ole, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen mukaansa oli odotettavissa, että perustuslakivaliokunnalla on huomautettavaa soteen sisältyvästä valinnanvapauskokonaisuudesta. 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eilen eduskunnassa, että pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukaista. Orpon mukaan yhtiöittäminen itsessään ei ole poliittinen tavoite, vaan valinnanvapaus on. 

Pääministerillä on samanlainen käsitys yhtiöittämisasiasta kuin Orpolla. Sipilän mukaan kokoomuksen ja keskustan välisessä hallitusyhteistyössä ei ole ongelmia.

– Me olemme sitoutuneet siihen, että valinnanvapauden palikka siellä on. Eihän kukaan ole kyseenalaistanut sitä valinnanvapautta sinänsä, eivät myöskään perustuslakiasiantuntijat, vaan joitakin yksityiskohtia. Nämä yksityiskohdat korjataan ja sillä hyvä, Sipilä sanoo.

Sipilä jaksaa uskoa, että soten ongelmat ovat ratkaistavissa.

Valiokunnan tulevan lausunnon mahdollisiin muutosvaatimuksiin on valmistauduttu hyvin, Sipilä sanoo. Hän arvioi, että esityksen korjaukseen menee joitakin päiviä tai viikkoja.

Kokonaisaikatauluun tällä ei Sipilän mukaan ole vaikutusta, sillä eduskunta käsittelee asiaa syksyn ensimmäisissä istunnoissa.

– Nythän on kyse yhtiöittämisestä ja aikataulusta, ja ne saadaan kyllä korjattua nopeasti, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan sote-uudistuksen toteutuminen tämän hallituskauden aikana ei ole vielä vaarantumassa. Kokonaisarvio aikataulusta tehdään valiokunnan lausunnon jälkeen. 

– Aikataulusta on keskusteltu poliittisesti paljonkin ja siihenhän tehtiin muutos lausuntokierrospalautteen perusteella. Jos vieläkin katsotaan, ettei se ole riittävää, niin sitäkin pitää vielä justeerata. 

Sipilä ei vieläkään halua arvioida, pitääkö maakuntavaaleja lykätä.

– Ei mennä asioiden edelle, vaan odotetaan perjantaihin.

Lue myös:

    Uusimmat