Sipilä poltti Niinistölle osoitetun erokirjeen Kesärannan saunassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo kuulleensa viime viikon tiistaina, että jotkut perussuomalaiset saattaisivat lähteä eduskuntaryhmästä, jos Jussi Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi.

– Jotkut sanoivat, että hakevat uutta ryhmää, jos näin kävisi, mutta ei näin isoa suunnitelmaa ollut tai ei siitä minulle ainakaan kerrottu.

20 perussuomalaisen perustamasta Uusi vaihtoehto -ryhmästä Sipilä kertoo kuulleensa ensi kertaa tämän viikon tiistaina ennen lähtöään presidentin luo Naantaliin. Sipilän mukaan ryhmän perustamisasiakirja lähetettiin hänen avustajalleen kello 12:n ja 13:n välillä.

– Se oli kännykällä otettu kuva pöytäkirjasta, joka sitten tulostettiin mukaan minulle.

Sipilä soitti presidentti Sauli Niinistölle ja kertoi mahdollisuudesta, että erokirjettä ei tarvita.

– Kysyin hänenkin mielipidettään, että lähdenkö tulemaan ja hän sanoi, että se on minun päätökseni.

Sipilä sanoo lähteneensä, sillä varmaa tietoa asioiden etenemisestä ei ollut. Hän lisää, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän kello 13 alkavaa kokousta ei ollut vielä pidetty. Siellä uuden ryhmän perustaneet ilmoittivat erostaan puoluejohdolle ja sen jälkeen medialle.

Turkuun päästyään Sipilä sanoo soittaneensa ryhmän puheenjohtajalle Simon Elolle (uv.).

– Halusin varmistaa, että ryhmä antaa tukensa ministeriryhmälle, hallitusohjelmalle ja keskeneräisille hankkeille.

Sipilä poltti eropaperin pääministerin virka-asunnon Kesärannan saunassa tiistai-iltana.


Sipilä kiistää hallitustrion puhuneen

Lännen Media kertoi Halla-ahon valinnan varalle suunnitellusta uudesta eduskuntaryhmästä jo viikko ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

Jutun kirjoittanut toimittaja Lauri Nurmi sanoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, että perussuomalaisten hajoaminen ei ollut mikään improvisoitu veto. Nurmen mukaan hallitustrio oli keskustellut asiasta touko-kesäkuun vaihteessa.

– Hallituksen johtokolmikko (Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Timo Soini). Tämä oli yhdessä mietitty toimintavaihtoehto siltä varalta, että Halla-aho voittaa.

Nurmi kertoo kuulleensa keskusteluista hallituslähteiltä. 

Sipilän mukaan ei todellakaan pidä paikkaansa, että asiasta olisi puhuttu trion kesken touko-kesäkuussa.

Jutussaan Nurmi mainitsi myös luvun 20, joka onkin perussuomalaisista irtautuneiden edustajien määrä. Nyt hän kertoo, että luku perustui omaan päättelyyn.

– Ei se ollut sattumaa. Selvitin, ketkä eivät pysty Halla-ahon kanssa yhteistyöhön ja ketkä olisivat hänen tukijoitaan.

Lue myös:

    Uusimmat