Sipilä selvitti ahkerasti hallituksen selviytymismahdollisuuksia jo ennen kuin antoi Halla-aholle pakit

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvitti ahkerasti hallituksen mahdollisuutta jatkaa nykykokoonpanolla jo ennen kuin torppasi hallitusyhteistyön Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa viime viikon maanantaina.

Käymiensä keskustelujen jälkeen Sipilä ilmoitti Halla-aholle puhelimessa, ettei lähde tämän kanssa hallitukseen.

Sipilän nimeltä mainitsemat perustuslakiasiantuntijat sanovat, että Sipilä ja hänen esikuntansa olivat kiinnostuneet vain siitä, voisiko perussuomalaisista irtautuva ryhmä pelastaa hallituksen.

– Minulle syntyi kuva, että jos sellainen vaihtoehto on toteutumassa, se merkitsisi selvästi tukevampaa selustaa hallitukselle kuin se 101–99-voimasuhteet eduskunnassa, sanoo eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen STT:lle.

Hän viittaa siihen, että hallituksella olisi ollut 101 kansanedustajaa, jos kokoomus ja keskusta olisivat lyöttäytyneet yhteen RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.

Tiitinen sanoo, että muista kuin toteutuneesta vaihtoehdosta ei keskusteltu.

– Ilmeisen vakavasta vaihtoehdosta oli kyse, nimittäin ehkä tunti puhelun jälkeen minulle tuli puhelu perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.

"Selvitykset erilaisten prosessien varmistamiseksi"

Sipilän esikunnasta ei suostuttu kertomaan, keiden valtiosääntöoppineiden kanssa Sipilä keskusteli useista eri vaihtoehdoista.

Aiemmin hän on kertonut keskustelleensa Tiitisen ja valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidénin kanssa. Sipilä on sanonut selvittäneensä valtiosääntöoppineiden kanssa useita eri vaihtoehtoja.

– Olin sunnuntaina ensimmäistä kertaa yhteydessä valtiosääntöoppineisiin. Halusin laittaa selvitykset liikkeelle erilaisten vaihtoehtoisten prosessien varmistamiseksi. Eniten aikaa käytin hallitusneuvotteluihin valmistautumiseen ja sen vaatimiin yksityiskohtaisiin askelmerkkeihin, Sipilä sanoo STT:lle sähköpostitse.

Tiitisen lisäksi kuitenkin myös Hidén sanoo, että Sipilän kanssa selvitettiin käytännössä vain toteutuneen kaltaista vaihtoehtoa, hallituksen jatkamista nykykokoonpanolla.

– Minun tehtäväni ei ollut silloin ja ei ole nyt jälkeenpäin yrittää miettiä, mikä keskustelun tarkoitus oli. Se oli kyselyä yhden mahdollisuuden varalta, Hidén sanoo.

Sipilä on ilmeisesti ollut Hidénin kanssa yhteydessä sunnuntaina.

Tiitinen: Illalla puhuttiin 20 edustajasta

Sipilä tapasi perussuomalaisten puoluekokousta seuraavana maanantaina Halla-ahon noin kello kymmenen aikaan. Puolenpäivän aikaan Tiitinen sai puhelun Sipilältä ja tämän esikunnalta.

Noin kello 13:n aikaan Tiitiselle soitti ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen. Tiitinen sanoo muistavansa puheluiden välisen ajan, sillä oli matkalla Leppävirralta kohti Helsinkiä. Ensimmäinen puhelu tuli Varkauden eteläpuolella, toinen Mikkelin eteläpuolella, Tiitinen kertoo.

– He (perussuomalaiset) halusivat keskustella nimenomaan siitä, miten tämä ryhmän hajoaminen tapahtuu ja mitä toimia siinä sitten tarvitaan.

Kello 14:n aikaan Sipilä tviittasi, että edellytyksiä hallitusyhteistyölle Halla-ahon kanssa ei ole. Halla-aho on kertonut, että samoihin aikoihin tviitin kanssa tuli Sipilän puhelu. Kello 17:n maissa maanantaina Tiitinen tapasi Helsingissä valtiosihteeri Virtasen ja kaksi perussuomalaisministereiden avustajaa.

– Tulivat käymään ja käytiin läpi prosessi. Ja siinä vaiheessa he puhuivat ihan selvästi 20 kansanedustajasta.

Tiitisen mukaan Hidén soitti hänelle maanantaina kello 17:n tapaamisen jälkeen. Illalla tuli vielä puhelu myös perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat