Mainos

Pääministeri Sipilä: Maakuntavaali- ja SOTE-aikataulut ovat nyt auki

6:51

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan maakuntavaalien ajankohta ja jopa sote-uudistuksen alkamisajankohta ovat nyt arvioinnin kohteena.

Virkamiehet selvittävät nyt kuumeisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnan muutosvaatimusten vaikutusta aikatauluihin. Hallitus aikoo ensi viikolla päättää, pitääkö aikatauluja vielä muuttaa.

Hallituksen johtokolmikko kokoontui iltapäivällä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Pääministeri Juha Sipilä tuli paikalle suoraan Kiinan -lennolta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppaministeri Sampo Terho (ut.) kiirehtivät kokoukseen eduskunnasta.

Ratkaisu ensi viikolla

Palaveri oli lyhyt, mutta lopputulos jopa dramaattinen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan eilinen muutosvaatimuslista sote-uudistuksen valinnanvapauslakiin oli pääministerin mukaan odotettua pitempi.

Virkamiehet selvittävät nyt lakimuutosten vaikutusta sekä sote-uudistuksen että maakuntavaalien aikatauluihin.

–Kaikkiin aikatauluasioihin palataan sitten, kun katsotaan että mitä huolellinen lainvalmisteluprosessi vaatii. Sen jälkeen voidaan sitten noita päätepisteitä tarkastella ja määritellä. Mutta käydään nyt huolellisesti läpi tämä ja ensi viikolla tehdään sitten askelmerkit. Ensi viikolla se on sitten selvää, että milloin on vaalit ja milloin uudistuksen eri osat astuu voimaan, sanoi Sipilä hallituksen ykkösministerien tapaamisen jälkeen.

Lopputulos on tärkein

Sipilä puhui valinnanvapauslain "korjaussarjasta", joka näyttää olevan sen verran suuri, että lakimuutos vaatii vielä uuden lausuntokierroksen.

–Kyllä se pidemmälle syksyyn menee, ennen kuin valinnanvapauslaki-paketti on eduskunnassa, arvioi Sipilä.

Virkamiehet selvittelevät nyt erilaisia vaihtoehtoja ja aikatauluja. Sipilän mukaan hallitus valitsee niistä ensi viikolla parhaan.

Aikaisemmin hallitus on pitänyt tiukasti kiinni maakuntavallien järjestämisestä presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä ja sote-uudistuksen käynnistämisestä vuoden 2019 alusta lähtien. Nyt niistäkin voidaan tarvittaessa joustaa.

–Tärkeintä on, että Suomi saa maailman parhaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän, totesi Sipilä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.