Mainos

Sipilä tiukkana palkkaneuvotteluista: Hallituksen liikkumavara on nolla

Hallitus ei voi tarjota lisäporkkanaa sovun saavuttamiseksi meneillään olevissa työmarkkinajärjestöjen palkkaneuvotteluissa, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan hallituksen liikkumavara asiassa on nolla.  

Hän huomautti, että hallitus tulee vastaan keventämällä pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta.  

– Toivon, että vastuuntunto voittaa ja päätöksiä tehdään, Sipilä sanoi.

Sipilä kommentoi asiaa Tallinnassa, jossa hän tapasi Viron pääministerin Taavi Roivasin.  

Pääministeri tervehti ilolla kolmen yritysjohtajan ilmoitusta, että he ohjaavat viisi prosenttia palkastaan tärkeiksi pitämiinsä kohteisiin. EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, Finanssialan keskusliiton puheenjohtaja Reijo Karhinen sekä Koneen ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin kertoivat aikeistaan Helsingin Sanomissa tänään.  

– Vapaaehtoiset toimet antavat kyllä viestin siitä, että samassa veneessä ollaan. Erittäin tervetullut viesti tämä herrojen haastattelu oli, Sipilä totesi.  

Sipilä väisti kysymyksen siitä, miten palkansaajajärjestöjen SAK:n ja Akavan ehdotus yhteiskuntasopimuksen lykkäämisestä vaikuttaisi hallituksen suunnitelmiin. Hän kertasi, että hallitusohjelman mukaan yhteiskuntasopimuksesta halutaan vasta periaatepäätös alkusyksyllä.

Varsinaiset neuvottelut käytäisiin ensi vuonna ja tuloksien pitää näkyä 2017. Budjettivaikutuksia Sipilä odottaa sopimukselta joko 2017 tai viimeistään 2018.  

– Tyka-sopimuksen jatko pitää saada nyt ensin valmiiksi ja sitten päästään keskustelemaan yhteiskuntasopimuksesta.  

Pääministerit yksimielisinä

Sipilä ja Roivas korostivat lehdistötilaisuudessa yksimielisyyttään lähes kaikessa. Pääministerit olivat keskustelleet taloussuhteista ja yhteistyön tiivistämisestä sekä kansainvälisistä asioista kuten Kreikan tilanteesta, Venäjän talouspakotteista ja EU:n pakolaispolitiikasta. Kansainvälisiä asioita EU-tasolla pääministerit pääsevät jatkamaan heti huomenna Brysselin huippukokouksessa.  

– Tuntuu, että näemme toisiamme useammin kuin omia sukulaisiamme, Sipilä letkautti Roivasille.  

Talousasioissa nousi esille muun muassa Suomen ja Viron välille kaavailtu kaasuputki sekä Viron käyttämän sähköisen tunnistautumisen järjestelmän ulottaminen myös Suomeen. Sipilä kertoi saaneensa Roivasilta demonstraation siitä, miten helppo sähköinen allekirjoitus on antaa. Hän on vakuuttunut järjestelmän hyödyllisyydestä ja kutsui sitä hallituksen kärkihankkeeksi.  

– Tästä on paljon hyötyä kansalaisille ja yrityksille, jotka kehittävät omia palveluitaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.