Mainos

Sipilä varoittaa jälleen: Säästöjä ja veronkorotuksia tarvitaan ehkä lisää

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) varoittaa uudenvuodentervehdyksessään, että hallitus voi joutua tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia, jos julkista taloutta ei muutoin saada kuntoon. Päätökset lisäsäästöistä ja veronkorotuksista tehtäisiin Sipilän mukaan tarvittaessa keväällä 2017.

Hallitus pyrkii kuromaan kymmenen miljardin euron kestävyysvajetta säästöillä sekä muun muassa sote- ja eläkeuudistuksilla. Kahden miljardin euron osuus kestävyysvajeesta yritetään paikata kilpailukykyä ja työllisyyttä edistävillä toimilla.

– Mikäli tähän ei päästä, keväällä 2017 hallitus joutuu tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia, Sipilä sanoo.

Sipilä keskittyi torstaina julkistetussa uudenvuodentervehdyksessään vahvasti talouteen. Hän hahmottaa siinä niin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen kuin ilmastosopimuksenkin taloushyötyjen kautta.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo ja puhekouluttaja Juhana Torkki pitävät Sipilän tervehdystä yllätyksettömänä, mutta hengeltään positiivisena. Suurien linjojen ja taloudellisten näkökulmien korostaminen on heidän mukaansa Sipilälle ominaista.Teksti mukailee heidän mielestään pitkälti syksyistä televisiopuhetta.

– Sipilä on pääministerinä poikkeuksellinen siinä, että saatuaan vallan hän näyttää olevan todella vähän kiinnostunut kansansuosiosta. Syksyinen tv-puhekin oli enemmän suunnattu ay-pomoille kuin kansan syville riveille, Torkki sanoo.

"Suomi Oy:lle reippautta"

Torkin mukaan Sipilällä ei ole edes tarvetta tulla lähelle kansaa. 

– Hän ei ole broileri, joka joutuu ajattelemaan seuraavia vaaleja. Hän sai vaaleissa neljäksi vuodeksi mandaatin ja hoitaa nyt neljän vuoden projektia oman suunnitelmansa mukaan. Puhe oli sieltä johtoryhmän huoneesta neutraalin toteava väliraportti, jolla pikkuisen rohkaistiin myös Suomi Oy:n henkilöstöä reippaampaan mielialaan.

Suomi on selvinnyt Sipilän mukaan koko Euroopan yllättäneestä pakolaiskriisistä kohtuullisen hyvin. Hän kiitti viranomaisia ja vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka ovat olleet merkittävä apu tilanteen hoidossa.

Railo pitää vapaaehtoisille suunnattua kiitosta pienenä positiivisena yksityiskohtana muuten hyvin yllätyksettömässä puheessa.

– Tyypillisesti vapaaehtoiset unohdetaan julkisissa puheissa, Railo sanoo.

STT:n saama Sipilän uudenvuodentervehdys on luettavissa valtioneuvoston kanslian nettisivuilla.

Sipilä perusteli velkapuheitaan

Sipilä palasi myös syksyn televisiopuheessaan esittämäänsä väitteeseen Suomen valtion velkaantumisesta. Sipilä kertoi syyskuussa, että Suomen valtio on velkaantunut miljoona euroa tunnissa yötä päivää jo seitsemän vuoden ajan. 

Tämä herätti alkusyksystä hämmennystä, koska tämän vuoden tahdilla laskettuna uutta velkaa otetaan 600 000 euroa tunnissa.

Sipilä kertoo nyt käyttämänsä summan taustan.

– Luku on saatu summaamalla eduskunnan hyväksymien talousarvioiden alijäämät vuosina 2009–2014. Vuoden 2015 osalta on käytetty valtiovarainministeriön ennustetta, Sipilä taustoittaa käyttämäänsä lukua.

Näin keskimääräiseksi tuntivauhdiksi saadaan seitsemän vuoden ajalle noin 950 000 euroa tunnissa.

– Se on hurjan paljon, Sipilä sanoo.

Railo pitää hyvänä, että Sipilä palasi vielä televisiopuheessa esittämäänsä velkalukuun.

– Pääministeri osoittaa olevansa valmis dialogiin, kun perustelee aiempia sanomisiaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.