Sion-sähköauton valmistuksen piti alkaa Uudessakaupungissa, mutta saksalaisfirman rahat ovat loppu: "Me epäonnistuimme" – näin vastaa Valmet Automotive

Uudessakaupungissa ryhdytään valmistamaan Sono Motorsin Sion-aurinkopaneeliautoa 3:53
Tältä näyttää saksalaisen Sono Motorsin aurinkosähköauto Sion, jonka valmistuksen toivotaan käynnistyvän Uudessakaupungissa vuoden 2023 loppupuolella.

Saksalainen Sono Motors on ajautunut vaikeuksiin. Yhtiön ensimmäisen sähköauton valmistuksen oli määrä alkaa Uudenkaupungin autotehtaalla vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla, mutta tällä hetkellä saksalaisvalmistajan rahat ovat loppu.

Saksalaisen Sono Motorsin verkkosivuilla vierailevaa tervehditään tällä hetkellä varsin ikävän kuuloisella viestillä:

– Me epäonnistuimme. Tämä voi olla Sionin loppu. Sinä päätät.

Ilmoitus on Sion-aurinkosähköautoa odottaville ja varausmaksun maksaneille varsin kurja. Saksalaisyhtiö ei ole saanut kasattua riittävää rahoitusta auton valmistuksen käynnistämiseksi. Se myöntää, ettei ole onnistunut vakuuttamaan sijoittajia auton tärkeydestä.

– Loogisin vaihtoehto olisi laittaa Sion-projekti jäihin ja keskittyä pelkästään aurinkopaneeliliiketoimintaamme. Emme kuitenkaan halua tehdä niin, yhtiön verkkosivuilla kerrotaan.

Sono Motorsin mukaan yhtiön sijoittajat ovat perääntyneet osittain myös globaalien kriisien vuoksi. Rahojen koetaan olevan paremmassa turvassa isompien ja kypsempien yhtiöiden kassassa.

– He [sijoittajat] sanovat, että älkää rakentako autoa. He haluavat, että järjestelemme yhtiömme uudelleen ja irtisanomme 70 prosenttia väestämme.

Valmet Automotive ei kommentoi

Sionin kohtalo riippuu saksalaisyhtiön mukaan tällä hetkellä siitä, kuinka kovasti auto halutaan markkinoille. Yhtiö tarjoaakin nyt autonsa varanneille potentiaalisille asiakkaalle mahdollisuutta maksaa autonsa ennakkoon "lähettääkseen selkeän viestin maailmalle".

Sono Motorsin mukaan heidän pitäisi saada myytyä seuraavan 50 päivän aikana peräti 3 500 Sionia täyteen rahaan eli 26 900 eurolla. Mikäli autoaan ei voi tai halua maksaa nyt, voivat varaajat myös korottaa varausmaksuaan, jotta saksalaisyhtiö saisi edes vähän lisää rahaa kassaansa.

Maksut palautetaan, mikäli lisärahoituskierros ei tuota tulosta, eikä projekti etene toivotusti.

Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki oli niukkasanainen.

– Emme voi tällä hetkellä kommentoida asiaa. Emme ole saaneet vahvistusta, että projektin tilanne olisi muuttunut, Mäki totesi MTV Uutisille.

Lähde: Sono Motors

Lue myös:

    Uusimmat